Naslovna » Abeceda Ishrane » Zvezdasti anis – zvezda među začinima
Abeceda Ishrane Darovi Prirode

Zvezdasti anis – zvezda među začinima

Zvezdasti anis – zvezda među začinima
Zvezdasti anis koji se koristi u kulinarstvu je kineski zvezdasti anis, botaničkog naziva Illicium verum, koji je inače plod azijskog tropskog drveta. Postoji i japanski zvezdasti anis, Illicium anisatum koji se ne koristi u kulinarstvu i otrovan je.

Jeste li ikad koristili zvezdasti anis u svojim slatkim i slanim jelima? Danas vam otkrivamo sve dobrobiti, ali i moguće rizike ovog popularnog začina. Kineski zvezdasti anis je smeđe boje , oblika zvezde sa osam krakova. U kulinarstvu se obično koristi u celom obliku, a za medicinske svrhe se od ploda pravi čaj ili eterična ulja.

Lekovita svojstva

Antivirusna svojstva. Zvezdasti anis je poznat po svojim antivirusnim svojstvima jer se efektno bori protiv nekoliko različitih vrsta virusa uključujući čak i virusni herpes. Istraživači su potvrdili da zvezdasti anis pomaže pri sprečavanju daljnjeg širenja virusa, a Kinezi su ga stavili i u poznati lek protiv gripa, Tamiflu. Negativna strana jeste što zvezdasti anis ne deluje preventivno već se protiv virusa bori nakon zaraze.

Antibekterijsko sredstvo. Anetol je eterično ulje koje se nalazi u zvezdastom anisu, a koje mu daje onaj specifičan ukus koji podseća na cikoriju. Istraživanja su pokazala da je anetol veoma efektan u borbi protiv pojedinih vrsta bakterija. On može sprečiti rast i razvoj ešerihije koli u organizmu kao i stafilokoke aureus. Ešerihija koli dobijena putem zaražene hrane obično utiče na probavni sistem izazivajući proliv i povraćanje, dok stafilokoka aureus koja je pronađena na hrani obično pogađa kožu.

Antigljivična, antiupalna i antioksidativna svojstva. Ista ta komponenta anetol koja se uspešno bori protiv bakterija dokazano ima i antiupalna svojstva, dokazale su pojedine studije objavljene u raznim medicinskim časopisima. Eksperiment sproveden nad životinjama dokazao je da komponente anetola deluju jednako efektno kao i lek protiv upale indometacin. Anetol takođe ima antioksidativna svojstva i ubija gljivice.

Upotreba u medicinske svrhe

Zvezdasti anis je sastavni deo mnogih tradicionalnih medicina i koristi se za lečenje mnogih bolesti.

Pokazao se veoma delotvornim u lečenju bronhitisa, astme i kašlja kao i mnogih probavnih poremećaja kao što su nadutost, slaba probava, grčevi u stomaku i mučnina.

Zbog blagotvornog anetola kojeg u anisu ima od 75-90 odsto preporučuje se dojiljama za bolju produkciju mleka jer ima estrogeni efekat.

Voda od zvezdastog anisa se koristi kod novorođenčadi za lečenje zapušenog nosića, a u Indiji seme zvezdastog anisa se žvaće za osveženje daha.

Kupovina i čuvanje

Kad kupujete zvezdasti anis pazite da birate plodove koji nisu oštećeni jer bi to moglo da znači da su im eterična ulja isparila i da su izgubili svoju prepoznatljivu aromu.

Zvezdasti anis je inače dugotrajan i mesecima ga možete čuvati u svojim ormarićima za začine.

Upotreba u kulinarstvu

Zvezdasti anis se najčešće koristi u kineskoj i vijetnamskoj kuhinji, ali je našao svoj put do zapadne civilizacije. Uglavnom se koristi u pripremi supa, gulaša i jela kojima je potrebno dugotrajno dinstanje. Jedan je od pet začina koji čine popularnu kinesku mešavinu.

Možete ga dodavati i u slatka jela i pića, posebno kompote. Svršeno se slaže uz cimet i vanilu.

Kao zamenu za zvezdasti anis možete koristi i semenke anisa, ali skoro duplu količinu jer je njihova aroma puno blaža.

Mogući neželjeni efekti

Prije mnogo godina jedan medicinski časopis je objavio da ljudi često mešaju japanski i kineski zvezdasti anis. Japanski anis se pokazao kao veoma otrovan kod beba, jer se inače ovaj začin koristi kao lek protiv kolika u tradicionalnoj azijskoj medicini. U objavljenom članku se upozoravaju roditelji da bebama ne daju nikakve pripravke od zvezdastog anisa. Odrasli bi takođe trebalo da budu oprezni pri konzumaciji čaja od anisa i treba da se uvere da čaj ne sadrži japanski anis.

Ako anis želite koristiti u medicinske svrhe obavezno se posavetujte sa svojim lekarom.

Izvor: lifepressmagazin.com