Zdravlje je u orašastim plodovima

Zimska ishrana često je jednolična i ne obezbeđuje vam potrebne nutritijente za očuvanje zdravlja. Ako želite da se hranite zdravije, zimsku ishranu obogatite orašastim plodovima koji su bogati proteinima, mineralima, omega 3 masnim kiselinama, te vitaminima.

Orašasti plodovi višestruko su korisni za zdravlje, pa tako štite srce, jačaju kosu, nokte, kožu, poboljšavaju koncentraciju i pamćenje, te povećavaju libido. Otkrivamo vam kakvo zdravlje se skriva u orašastim plodovima:

Orasi – Sadrže omega 3 masne kiseline, vitamine E i C, kalcijum, magnezijum i gvožđe. Zahvaljujući visokoj energetskoj vrednosti, preporučena dnevna doza je jedna šoljica oraha.

Kestenje – Bogati su vitaminima C, K i B1, kalijumom, kalcijumom, fosforom, kao i gvožđem. Budući sa sadrže manje masnoća kalorijski su veoma prihvatljivi, no sadrže i mnogo skroba zbog čega se teško vare.

Lešnici – Bogati su vitaminima C i E, kalcijumom, magnezijumom, gvožđem, bakrom i manganom zbog čega su odličan izbor za osobe koje pate od gorušice.

Kikiriki – Bogat je vitaminima D i E, magnezijumom, cinkom, kao i folnom kiselinom zbog čega je čest izbor trudnica.

Bademi – Dobar su izvor vitamina E, fosfora, gvožđa, magnezijuma, cinka, selena, bakra i nijacina. Badem je među najhranjivijim orašastim plodovima, a sadrži najviše kalcijuma od svih drugih orašastih plodova. (Izvor: ljepota.ba)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *