Naslovna » Bio Bašta » Zdravi smrčak – savršen obrok
Bio Bašta Svet Gljiva

Zdravi smrčak – savršen obrok

Smrčak spada u red najzdravijih plodova prirode. Saznajte kako da je uvrstite u meni i za šta je dobra.

Raste od aprila do juna, ali sušeni možete kupiti u bilo kom dobro opremljenom marketu u bilo koje vrijeme. Vrlo su zdrave i omiljene u mnogim domovima i restoranima.

Smrčak sadrži visok nivo antioksidanata, kojima se borimo protiv slobodnih radikala (nestabilni molekuli ili joni velike reaktivnosti, koji u organizmu stupaju u hemijske reakcije sa dijelovima ćelije, pri čemu dovode do biohemijskih, strukturalnih i funkcionalnih poremećaja).

Ova gljiva poboljšava i rad jetre, a blagotvorno djeluje i na kardiovaskularni sistem. Smrčak koriste i kao dijetalnu hranu, jer je bogat vlaknima. Vitamini i minerali, koji se nalaze u smrčku poboljšavaju gustoću kostiju, rad srca i pune vas energijom.

Važe za proljećnu delikatesu, koja nam je dostupna od aprila do sredine ljeta. Ova divlja gljiva cijenjena je zbog zbog zanimljivog oblika (kao kapica od pčelinjeg saća) i blagog ukusa. Ta spužvasta tekstura je idealna za soseve i čorbe, jer dobro upija različite ukuse i lako se sjedinjuje. Sparite ga sa šaprogama (o njima smo pisali ovdje), mladim lukom ili graškom. Naravno, dodajte ga čorbama, pastama i gulašima. Ukoliko niste dobar gljivar, najbolje je da smrčak kupujete u trgovinama, tržnicama i marketima.

Donosimo vam dva vrlo jednostavna recepta sa smrčkom.

Tjestenina sa smrčkom

  • 250 gr smrčka
  • 3 čena bijelog luka isjeckanog
  • 1 manji crveni luk, isjeckan
  • 1 šolja narendanog sira (po izboru)
  • 250 gr tjestenine (ukoliko pravite duplu dozu, uduplajte u ostale sastojke)

Dok se tjestenina kuha, u tavi zagrijte, na srednjoj temperaturi, malo ulja, dodajte smrčak, bijeli i crveni luk. Dinstajte dok gljive ne ispuste tečnost i dobiju blagu smeđu boju. Miješajte često da vam gljive ne zagore. Tjesteninu procijedite, operite i pomiješajte sa sosom od smrčaka. Dok je toplo, pospite po svemu narendani sir.

Smrčak doručak

  • 250 gr smrčka, isjeckanog
  • 1/4 šolje mlijeka
  • 3 mlada luka, isjeckana
  • 6 jaja

Zagrijte tavu sa malo ulja, dodajte mladi luk i smrčak. Dinstajte dok gljive ne dobiju blagu braon boju. Dok se gljive dinstaju, jaja i mlijeko izmutite i posolite. Smrčak i luk prelijte jajima i sve ispecite kao omlet. (Omletu možete dodati i kuhano povrće, poput špinata ili blitve). (Izvor: lifepressmagazin.com)