Naslovna » Unapređenje Zdravlja » Prirodni Lekar » Zašto je laneno ulje tako zdravo
Prirodni Lekar

Zašto je laneno ulje tako zdravo

Nemačka naučnica dr Johana Budvig dokazala je usku povezanost između telesnog sadržaja masnih kiselina i raka. Njena istraživanja su pokazala da osobe obolele od raka imaju znatno više zasićenih, a nedovoljno nezasićenih masnih kiselina u odnosu na zdrave osobe. Zahvaljujući lanenom ulju, ovaj nedostatak se može značajno ublažiti.

Nezasićene masne kiseline – brana protiv raka!

Dr Johana Budvig bila je hemičar po struci, veoma posvećena istraživanju lipida (masti). Otkrila je hromatografiju lipida i usavršila taj metod do te mere da je pomoću obične analize krvi pacijenta mogla da napravi takozvani „lipidni profil“. Tako je i otkrila da osobe obolele od raka imaju znatno veći procenat zasićenih masnih kiselina, dok im nedostaju nezasićene masne kiseline, koje spadaju u antioksidanse i „teraju“ slobodne radikale iz organizma. Dr Budvig je zaključila da pacijenti oboleli od raka pate od poremećaja metabolizma masti i da ova zamena „dobrih“ masnoća „lošim“ masnoćama dovodi do raka.

Japanci zdraviji od Amerikanaca

Naučna istraživanja iz pedesetih godina potvrdila su ono što je danas dokazano – u Japanu – zemlji u kojoj je pre svega zastupljena hrana na bazi nezasićenih masnih kiselina – rizik od raka znatno je manji nego u SAD. Ali, kada se Japanci isele iz svoje zemlje i pređu na zapadni način ishrane, i njihovo zdravlje počinje da strada.

Dr Budvig je analizirala sve prirodne masnoće i ulja i otkrila da se u lanenom ulju nalazi najveći procenat nezasićenih masnih kiselina (preko 25%). Istraživanja su dalje pokazala da masne kiseline iz lanenog ulja u roku od nekoliko sati dospevaju u celo telo zdrave osobe i na taj način se širi njihovo pozitivno i zaštitno dejstvo. Nasuprot zdravim osobama, obolelima od raka je potrebno i nekoliko meseci da, uz intenzivnu primenu lanenog ulja, dostignu „normalan“ lipidni profil.

Iz ovog istraživanja je proistekla i čuvena dijeta dr Budvig, koja se bazira na lanenom ulju. S obzirom da se laneno ulje kvari u dodiru s vazduhom, pa mu se zbog toga i ukus pokvari, dr Budvig je razmišljala o tome kako da na prijatan način uvrsti laneno ulje u svakodnevnu ishranu. Došla je do zaključka da se dodavanjem surutke ukus lanenog ulja može znatno popraviti. Na osnovu ovog otkrića nastali su razni recepti

Optimalna doza

Optimalna doza za obolele od raka iznosi 3 supene kašike lanenog ulja dnevno. Umesto lanenog ulja može se koristiti i šolja (150-200g) sveže samlevenog lanenog semena.

Kod lanenog ulja važi pravilo: ne možete preterati s količinom. Što više nezasićenih masnih kiselina, to bolje.(B92)