Naslovna » Blogovi » Zdravi sto godina » Zašto biste posle posla trebali sesti u park
Blogovi Zdravi sto godina

Zašto biste posle posla trebali sesti u park

zasto-biste-posle-posla-trebali-sesti-u-park
Provedete li dnevno samo 20 minuta u gradskome parku, osećaćete se srećnije i zadovoljnije, a pritom ne morate ni da vežba, pokazalo je novo istraživanje američkih naučnika.

Studija

Studija koju su sproveli upućuje na to da gradski parkovi korisnicima omogućavaju da „urone“ u prirodu, što donosi značajne fizičke i mentalne prednosti, poput smanjenja stresa i oporavka od mentalnog umora.

I osobe koje nisu u stanju da se bavi ni lakšim vežbanjem zbog starije životne dobi ili invaliditeta imaju veliku korist od boravka u gradskim parkovima

Rezultati

Rezultati istraživanja naučnika sa američkog Univerziteta Alabama u Birmingemu objavljeni su u časopisu International Journal of Environmental Health Research. Posetioci parka obuhvaćeni istraživanjem kazali su da se nakon boravka tamo puno bolje fizički i mentalno osećaju, rekao je vođa studije Hon K. Iuen, dodavši da su on i kolege ustanovili kako nivo telesne aktivnosti učesnika istraživanja nije bila povezana sa poboljšanjem emocionalne dobrobiti.

Autori studije kažu da i osobe koje nisu u stanju da se bavi ni lakšom vežbanjem zbog starije životne dobi ili invaliditeta imaju veliku korist od boravka u gradskim parkovima.

Povratne informacije koje su dobili od stotinjak ispitanika naučnike su navele na zaključak da zelene površine u urbanim sredinama podstiču emocionalnu dobrobit i da je u gradovima potrebno napraviti još više parkova i zelenih površina.

Loše je to što gradske vlasti i investitori sve češće zelene površine u urbanim sredinama zamenjuju stambenim i poslovnim zgradama. Premda naučnici stalno podastiru sve više dokaza o vrednosti gradskih parkova i zelenih površina, mi smo nažalost i dalje svedoci sve manjeg broja takvih prostora, napominje koautor studije Gavin Jenkins. Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr