Zaštitite se od gripa bez lekova

Jednom kada osetimo neprijatno golicanje u grlu prekasno je. Međutim, ukoliko preduzmete sve preventivne mere, možete sebe sačuvati svih neprijatnosti koje sa sobom nosi prehlada.

Pranje ruku

Ne postoji promovisaniji način zaštite od gripa ove godine od marljivog pranja ruku. Skoro 80 odsto svih infekcija prenosi se putem kontakta, kijanjem ili dodirom površine na koju je neko kinuo nakon čega dodirujemo naš nos, oči ili usta. Preporučljivo je prati ruke pre obroka ili diranja lica. Dezinfikovanje određenih površina, prvenstveno onih koje su konstantno na meti nečijeg dodira poput telefona, kvaka, kompjutera ili frižidera, je takođe preporučljivo.

San

Dok spavamo naše telo to vreme koristi kako bi popravljao ćelije i povrede koje su se desile tokom dana. Sedam do devet sati sna dovoljno je da telo obavi sve procese koji su potrebni da bi se efikasno odbranili od potencijalne infekcije.

Vežbanje

Redovno pumpanje krvi u sve organe, koje se vežbanjem ili umerenom fizičkom aktivnošću povećava, povećava aktivnost belih krvnih zrnaca, koji su zaduženi za sprečavanje napada virusa.

Cink

Unošenje potrebne količine pravih nutrijenata i minerala kroz ishranu omogućava telu da radi optimalno, što pomaže borbi protiv infekcija i virusa. Ovo znači da bi trebalo da manje unosimo slatku i masnu hranu, i da povećamo konzumaciju povrća, voća i proteina bez previše masti. Jedan od nutrijenata za optimalnu zaštitu od gripa jeste cink.

Beli luk

Beli luk, i njegov rođak crni luk, mogu pomoći u borbi sa određenim bakterijama i virusima. Ova zdravstvena svojstva belog luka rezultat su jedinjenja alicina koji blokira infekcije.

Voda

Većina ljudi najveći deo vremena tokom zime provodi u zatvorenom prostoru koji zbog preteranog grejanja može biti znatno suvlji nego što to našem telu odgovara. Bez dovoljno vlage, organizam nije u stanju da se bori sa prehladom i ostalim virusima. Vrlo je važno unositi dovoljno tečnosti tokom zimskih dana.

Seks

Studija sprovedena 1999. otkrilo je da redovan seksualan život pozitivno deluje na imunoglobina A, anti-telo koje se bori protiv prehlade. (IZVOR: HUFFINGTON POST)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *