Zaštita useva u organskoj proizvodnji primenom oparaka

Oparak je postupak prelivanja ili obrade biljne mase toplom vodom.

– Oparak od belog luka

700 g belog luka prelije se sa 10 l kipuće vode, poklopi ostavi da odstoji i procedi. Razređen 1:3 koristi se za prskanje krastavca protiv plamenjače, a nerazređenim se tretira zemljište protiv štetočina i uzročnika pepelnice. Beli luk suzbija zemljišne štetočine, a posađen između redova jagoda pomaže da jagode budu čvršće.

-Oparak od nadzemnih delova krompira Solanum tuberosum

Uzme se 1,2 kg zelenih, mladih, nadzemnih delova biljke krompira sitno se iseku, preliju sa 10 l tople vode i ostave da stoje 3-4 sata. Nakon toga se masa procedi. Koristi se sveže pripremljeno uz dodatak 40 g rastvorenog sapuna. Deluje protiv pauka.

-Oparak od maslačka Taraxacum officinale

300 g iseckanog korena ili 400 g svežeg lista prelije se sa 10 l tople vode (40 °C) drži 1-2 sata i procedi. Koren maslačka treba čuvati na hladnom mestu. Koristi se za suzbijanje lisnih vaši.

-Oparak od kamilice Matricaria chamomilla

Čajna kašika suvog cveta kamilice prelije se sa 1 l kipuće vode, ostavi se da stoji do 30 minuta, procedi i koristi za dezinfekciju semena. Danas je potvrđeno da samo jedna biljka kamilice od pojave zemljišnih štetočina štiti površinu od 1 m². Ona pozitivno utiče na sve biljke, te je treba sejati gde god je to moguće. (Izvor: zdravasrbija.com)