Naslovna » Unapređenje Zdravlja » Začini za bolju cirkulaciju i protiv hladnih nogu
Prirodni Lekar Unapređenje Zdravlja

Začini za bolju cirkulaciju i protiv hladnih nogu

Začini za bolju cirkulaciju i protiv hladnih nogu
Oni kojima je zima mrska najrađe bi je proveli kraj tople vatrice natrpani toplim čarapama i džemperčićima, ali posao nas obično odvlači na drugu stranu, na snežne staze. To donosi hladnoću, a nekima sezonske probleme sa hladnim nogama i lošom cirkulacijom.

Zima je nekima od nas mrska zbog ružne hladnoće i “bljuzgavice”. Saznajte koji su to začini idealni za bolju cirkulaciju i koji će vas zagrejati ove zime. Slojevito oblačenje, topli napici (Alkoholna pića koja će vas zagrejati ove zime, Kuvano vino – nove kombinacije), pamučna odeća, udobna nepropusna obuća, kape, šalevi, rukavice, …

Čini se da malo toga pomaže. Ponekad vas ni čišćenje snega ne može zagrejati. E, baš takvim zimogrižljivcima mogli bi pomoći ovi “vatreni” začini. Evo i kako (neki trikovi su, nemojte se iznenaditi, malo neobični).

Beli luk

Možda smo malo i dosadili sa belim lukom, ali oni koji su se uverili u njegovu čudotvornost, znaju o čemu govorimo. Ne samo da je ekstremno zdrav i da će vas zaštiti od raznih obolenja, beli luk će vas i zagrejati. On podstiče bolju cirkulaciju. Još su i stari narodi vrlo dobro znali da je ovo povrće termogeno, da povećava temperaturu tela lagano. Koristi se i da bi pojačali protok krvi kroz arterije. Najbolje ga je jesti sirovog, ali možete ga dodavati i salatama, čorbama, pečenjima, ribi, …

Začini za bolju cirkulaciju i protiv hladnih nogu 2
Beli luk čuva zdravlje

Ljute papričice

Odličan su štit protiv prehlada, ali, kao što ste se već sigurno i uverili, podižu temperaturu. U Italiji i Kini je posebno koriste za bolju cirkulaciju. Smatraju je glavnim prirodnim podstrekačem cirkulacije. U nekim hladnijim predelima ljudi u cipele i čarape ubacuju malo mlevene ljute papričice da bi se rešili osećaja hladnih nogu. Najbolje, tvrde oni, da pospete malo mlevene kajenske papričice po nogama i obučete tople pamučne čarape, pa tek onda čizme.

Cimet

Nije ni čudo što važi za jedan od omiljenih zimskih začina, njegov miris u kući je znak da je lišće počelo da opada, da dolaze kiše i sneg, ali i praznici. Cimet dobro deluje protiv zgrušavanja krvi i zato je odličan za bolju cirkulaciju. Uvrstite ga u tople napitke, ali i u keksiće i jutarnje pahuljice.

Začini za bolju cirkulaciju i protiv hladnih nogu 1
Cimet čini čuda

Đumbir

Najbolji “grejač” među čajevima je svakako đumbir. Možete napraviti kupku, tako što uspete u kadu sa toplom vodom mlevenog đumbira ili ubacite 230 gr naseckanog đumbira u 2 litre vode i stavite na šporet da prokuva. Skinite sa šporeta, pa ostavite poklopljeno 15 minuta, pa procedite i dodajte u kadu sa toplom vodom. Čaj je, takođe, odličan “grejač”, a možete ga kombinovati sa limunom za bolji ukus ili dodavati mleveni đumbir keksićima.

Izvor: lifepressmagazin.com