Naslovna » Abeceda Ishrane » Darovi Prirode » Začini koje možete gajiti u svom domu
Abeceda Ishrane Darovi Prirode

Začini koje možete gajiti u svom domu

Začini koje možete gajiti u svom domu
Pored toga, začinsko bilje će ukrasiti prostorije vašeg doma. Za razliku od kupovnih začina, domaće možete brati po potrebi i biti sigurni da su uvek sveži! Domaći začini će vašim jelima dati poseban ukus! Verovatno smatrate da je uzgajanje začinskog bilja komplikovano i iziskuje puno vremena, međutim sadnja je vrlo jednostavna, a biljkama ne treba puno nege kako bi rasle. Začinske biljke je najbolje saditi u martu i aprilu, a već u maju se njihovi listovi mogu brati i koristiti u jelima! Do tada, potrebno je da izvršite pripreme i obezbedite svojim biljkama potrebne uslove.

Sve što vam je potrebno za sadnju i uzgoj su humus, saksija, zemlja i sadnice koje izaberete. Možete izabrati origano, peršun, ruzmarin, bosiljak, žalfiju i sl.  Odlučite se za one začine koje najviše koristite u jelima.

SADNJA U STAN

Kada ste izabrali začinsko bilje koje želite da uzgajate, sledeći korak su saksije. Nabavite odgovarajuće posude ili saksije u kojima će se nalaziti vaše bilje. Izbušite nekoliko rupa na dnu saksija i pronađite tacne koje ćete postaviti ispod njih, kako bi voda od zalivanja mogla da otekne.Biljke treba postaviti na mesto gde će imati dovoljno sunca. Ukoliko imate terasu, možete je iskoristiti da na njoj postavite svoje saksije, a ako to nije slučaj i mesto pored prozora će poslužiti. Humus izmešajte sa zemljom iz dvorišta ili peskom. Saksiju napunite do polovine, dodajte rasad i napunite zemljom do vrha. Kako bi biljka bila stabilna, zalijte je i utabajte rukama. Trudite se da redovno zalivate svoje biljke, kako bi imale dovoljno vlage. Začinskim biljkama ne pogoduju niske temperature, zbog čega ih nije dobro zalivati hladnom vodom.  Kada biljka dostigne visinu od 20 cm možete brati njene listove i uživati u svežim začinima! Povremeno je orezujte, kako bi brže nicali novi listovi.

KAKO OČUVATI SVEŽINU ZAČINA ZIMI

Začinske biljke su većinom jednogodišnje, ali ih svakako možete osušiti u čuvati u teglicama za kasnije. Ukoliko želite da sačuvate njihovu svežinu, možete iskoristiti jednostavan trik. Iseckajte listove, stavite ih u posudu za led, prelijte vodom i ostavite ih u zamrzivaču. Na ovaj način listovi će sačuvati svežinu do odmrzavanja. Po potrebi, dodajte kockicu začina u jelo. Ona će se sama otopiti tokom pripreme i dati vašim jelima posebnu aromu. Izvor: ukusnoibrzo.rs