Naslovna » Abeceda Ishrane » Zaboravljeni začin koji miriše na Indiju i čuva zdravlje – KURKUMA
Abeceda Ishrane Darovi Prirode

Zaboravljeni začin koji miriše na Indiju i čuva zdravlje – KURKUMA

Zaboravljeni začin koji miriše na Indiju i čuva zdravlje - KURKUMA
Kurkuma je odavno dokazala svoju lekovitost, ali manje je poznato da organizam nije u stanju sasvim apsorbovati hranjive materije kojima obiluje. Nutricionisti zato savetuju da se meša sa crnim biberom kako bi se njena vrednost u potpunosti iskoristila.

Nepravedno zanemareni začin koji leči!

Istorija kurkume

Veruje se kako je potekla iz Indije, pre 5000 godina, a dugo se koristi u kuhinji iu medicinske svrhe, kao iu tekstilnoj industriji za bojenje. Kurkuma je koren biljke koja se naziva curcuma longa. Meso korena je intenzivne narandžaste boje koja postaje žuta kada se osuši. Radi se o začinu koji se nalazi u gotovo svakom indijskom jelu, ali chefovi upozoravaju kako ju je potrebno koristiti u ograničenim količinama. Kurkuma je zapravo potomak Aiuverde, tradicionalnog indijskog leka. Poznata je po svojim zdravim svojstvima za koje je zaslužan kurkumin koji je takođe odgovoran i za jarku narandžastu boju. Otkrio ju je Marco Polo na svom putovanju u Kinu 1280. godine, a tada je bila poznata kao šafran za siromašne.

Korišćenje u kuhinji

U Indiji se kurkuma uvek dodaje na samom početku kuvanja i sotira se s ostalim začinima kao što su beli luk i đumbir. To omogućava otpuštanje kurkumina, koji otapa masnoće. Još jedan popularan način korišćenja kurkume je u izradi zlatnog mleka. Zlatno mleko se radi tako da se u mleku na laganoj vatri krčkaju kurkuma, med i par zrnaca crnog bibera. Iako ju tradicionalno možemo pronaći u indijskim Currija, verovali ili ne, kurkuma se koristi i pri izradi sireva, kokica … Vole ju iu Iranu i Maroku. U Iranu se tradicionalno meša sa crnim biberom, cimetom i kardamomom kako bi se dobila mešavina začina poznata pod nazivom advieh. Marokanci ju mešaju sa šafranom i dodaju u supu koja je poznata pod nazivom harira. Izvor: jutarnji.hr