Za zglobove i kosti - Gavez

Za zglobove i kosti – Gavez

Gavez daje sajne rezultate kada se primeni spolja za lečenje preloma i osteoartritisa. Univerzitet Mičigen je objavio članak u kojem zdravstveni stručnjaci preporučuju gavez za zaceljivanje preloma kostiju. Dr Viba Sing, sa Medicinskog fakulteta Kralj Džordž, objasnila je u naučnom radu da uz upotrebu gaveza kosti brzo zarastaju. Jedno istraživanje je pokazalo i da gavez doprinosi povećanju gustine kostiju. Smatra se da je za to zaslužan alatonin, jedan od glavnih sastojaka kaveza, koji podstiče rast i zaceljenje ćelija.

Upotreba gaveza za ublažavanje upale i bola u zglobovima je takođe naučno ispitana i dokazana. Istraživanje australijskih i novozelandskih naučnika pokazalo je da gavez znatno pomaže da se smanji upala i bol u kolenu.

I za ovo se zasluga pripisuje alatoninu, ali i sluzavoj materiji gaveza, jer oboje imaju antiinflamatorna svojstva. Tome još doprinosi i ruzmarinska kiselina koja takođe deluje antiinflamatorno, kao što su objasnili nemački istraživači.

Istraživanja

Nemački istraživači su takođe isprobali delovanje gaveza na lumbago (bol u leđima), koji spada u najčešće zdravstvene probleme na Zapadu, koji se teško ili nikako ne leče klasičnom medicinom, a na njihov tretman se troše ogromna sredstva. Ovo istraživanje na 120 pacijenata koji su 5 dana svakodnevno mazani kremom od gaveza pokazalo je da se bol u leđima nakon toga značajno smanjio.

Važno je znati i sledeće: iako se u tradicionalnoj medicini se takođe prepoučivala oralna upotreba gaveza u lečenju čira na želucu i nekih drugih internističkih problema, novija istraživanja su pokazala da oralna upotreba gaveza nije bezbedna, zbog hepatotoksičnih efekata, tako da se danas gavez preporučuje samo za spoljašnju upotrebu. Izvor: zdravahrana.com

Reference:

https://hort.purdue.edu/newcrop/afcm/comfrey.html

www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780443072772000210

www.botanical-online.com/english/comfrey-properties.htm

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3491633/

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16510384/

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/4096630/

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3932255/

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19460762/

www.uofmhealth.org/health-library/hn-2073000