Naslovna » Bio Bašta » Vrt u konzervi
Bio Bašta Urbana Bašta

Vrt u konzervi

U posudama je moguće uzgajati sve od mrkve do vinove loze. Trik je u dobrom početku, korištenju kvalitetne zemlje te odabiru dovoljno velike posude u kojoj će korijen biljke imati mjesta da se razvije. Ukoliko je posuda premala to će se zasigurno odraziti na količinu i veličinu plodova, a u najgorem slučaju biljka će zakržljati ili uvenuti.

Bez obzira na veličinu posude, neke jestive biljke jednostavno će uvijek bolje uspijevati u vrtu na tlu nego na balkonskoj gredici. To su biljke poput krumpira, artičoke, kukuruza ili prokulica koje zahtijevaju puno prostora i daju bolje prinose kada rastu u tlu. Zato rajčica, paprika, krastavac, salata ili začinsko bilje savršeno uspijevaju u posudama, pa čak i ako vrtlarsko iskustvo i znanje kreće “od nule”.

Zemlja je bitna

Kod odabira zemlje uvijek treba imati na umu da ono što je dobro u vrtu, u posudama je katastrofa. Takva zemlja s vremenom će se pretvoriti u tvrdu grudu, u kojoj se neće moći razviti korijen, niti zadržavati voda, a biljka će propasti. Uvijek treba izabrati zemlju za lončanice, koja je prozračna, dobro zadržava vlagu i nutritivno bogata, što je bitno za plodovito povrće kao to su tikvice, rajčice, paprika ili patlidžan.

Prilikom odabira jestivih biljaka koje ćemo uzgajati treba misliti na dvije stvari: prostor koji biljka zauzima iznad i pod zemljom, te koliko je nutritivno zahtijevna. To je važno posebice kada je u posudi više od jedne jestive biljke, kako ne bi došlo do otimanja za prostor i hranu, zbog čega svi naposljetku izvuku kraći kraj. Rajčica primjerice voli puno prostora i hranjivih tvari, pa su joj idealni suputnici bosiljak ili salata, brzorastuće biljke plitkog korijena.

Izbor posude

Ako smo se pobrinuli za sve prethodno navedene elemente vrijeme je da se izabere posuda u kojoj će se uzgajati biljka. Kod odabira sve je moguće i sve što drži zemlju može poslužiti kao posuda. Od starih pletenih košara, lonaca, plastičnih kanti od ulja ili kašeta, sve su to predmeti koji bi u suprotnom završili na smetlištu, a ovako se reciklažom mogu godinam u njima uzgajati jestive biljke.

Tip materijala

Plastične posude dobro zadržavaju vlagu, no treba izbjegavati one načinjene od kemijskih tvari koje se razgrađuju pod utjecajem visokih temperatura ili vremenom, pa dospiju u zemlju i zatim u hranu.

Terakota posude su lijepe, no nisu idealne za biljke koje vole puno vlage kao što je lisnato povrće.

Metal  dobro zadržava vlagu, ali jako apsorbira toplinu, pa se biljka može doslovce skuhati za vrijeme ljetnih vrućina. No, ako je smjestimo na sjenovito mjesto na balkonu nećemo imati takvih problema.

Vrt u konzervi korak po korak

 1. Potreban materijal za izradu vrta je: konzerve 10l, bušilica s borerom 5mm, glinene kuglice, zemlja, presadnice, marker i etikete za biljke.

  1. Budući da lim dobro zadržava vlagu postoji šanasa da će se biljke “utopiti” ukoliko na dnu ne izbušimo rupe za drenažu.
  2. Na dnu posude stavili smo i 2 cm debeli sloj glinenih kuglica, kao drenažni sloj kako bi se oslobodio višak nepotrebne vode u posudi.
  3. Zatim se usipava zemlja za lončanice visoke kvalitete i nutritivno bogata, budući da ćemo u konzervi uzgajati plodovito povrće.
  4. Prilikom presađivanja presadnice, u ovom slučaju patlidžana treba posebno obratiti pažnju na nježno baratanje s korijenovim sustavom i na kraju napuniti posudu zemljom 3 do 4 cm do vrha.
  5. U početku kada se tek upoznajemo sa biljkama, dobro je označiti biljke koje uzgajamo kako kasnije ne bi došlo do zabune oko identifikacije.
  6. Uvijek nakon presađivanja dobro zalijemo biljke,a posudu smjestimo na balkonsku gredicu.

Izvor: Jutarnji list