Vreme ručka utiče na gojenje

Nije samo večera ona koja čini da dobijate kilograme – važno je i kada ručate, pokazalo je novo istraživanje. Oni koji se noću prejedaju imaju mnogo veće šanse za debljanje, ali i rizik od dijabetesa.  Otkrića objavljena u Međunarodnom žurnalu o gojaznosti pokazuju da je i vreme ručka važno za liniju.
Istraživači sa Brigham and Women’s bolnice u Bostonu i Univerziteta Marsija proučavali su 420 gojaznih ljudi tokom dvadeset nedelja programa za mršavljenje u Španiji.  Ovo je, prema rečima autora dr Franka Šira, “prva studija velikog obima koja pokazuje da vreme obroka predviđa efikasnost mršavljenja”.

“Naši rezultati pokazuju da oni koji kasnije jedu, sporije mršave i gube manje kilograma nego oni koji jedu rano”, kaže on.

Tim je podelio učesnike u dve grupe – onu čiji članovi jedu ranije i jednu čiji članovi jedu kasno.  Ispitanici iz prve grupe jeli su ručak pre 15 sati, dok su ostali to činili posle.  Otkriveno je da su članovi druge grupe gubili mnogo manje kilograma od onih koji su jeli rano. Takođe, imali su mnogo manju osetljivost na insulin, što je faktor rizika za dijabetes. Istraživači su otkrili da vreme drugih manjih obroka ne igra ulogu u uspešnosti gubitka kilograma.  Ipak, oni koji su skloni da jedu kasno, jedu manje za doručak, češće ga izostavljaju i takođe imaju nisku osetljivost na insulin.

Istraživači su ispitali i druge tradicionalne faktore koji igraju ulogu u mršavljenju – ukupni unos kalorija, njihov raspored u toku dana, hormone leptin i grelin koji regulišu apetit, kao i trajanje sna.  Pokazalo se da je vreme ručka sasvim nezavisno od ostalih faktora mršavljenja i zato veoma važno. (b92.net)