Naslovna » Bio Bašta » Organska Bašta » Vreme je – Paradajz seme
Organska Bašta Praktični Saveti

Vreme je – Paradajz seme

Došlo je vreme kada se seje rani paradajz. Veoma je važno posejati kvalitetno seme, jer će se, uz pravilnu negu, ostvariti pozitivan finansijski efekat. Kako sada uradimo, to će umnogome odrediti naš rezultat na kraju uzgoja.

Priprema semena za setvu

Ujednačenost nicanja semena obezbeđuje ujednačenost rast mladih biljaka. Ujednačeno iznikao rasad u isto vreme prolazi kroz fenološke faze, u isto vreme se podudaraju potrebe biljaka prema određenim uslovima. Seme za setvu treba da budu ujednačeno po veličini i težini. Preporučljivo je da se seme pre setve dezinfikuje. Dezinfekcijom semena obezbeđuje se  u velikom procentu zaštita semena od virusnih i bakterijskih bolesti.

Zasejavanje

Paradajz zavisno od reona seje se od 10. Januara do 5. Februara. Proces proizvodnje rasada traje oko 50-60 dana. Za setvu 1 metra kvadratnog potrebno je 8 – 10 grama semena, odnosno na 1 metar kvadratni se uzgaja oko 800 – 1000 biljaka. Seme se seje u drvenim sandučićima 45 X 35cm, dubine 8 – 10 cm. Ili u plastičnim kontejnerima svaka semenka. Kompost za zasejavanje predstavlja smešu supstrata treseta, peska i pregorelog stajnjaka. Seme se pokriva sa 1,5 – 2 cm. komposta. Sandučići ili kontejneri se pokrivaju folijom sve dok seme ne počne da niče i posle toga se skida. Seme paradajza niče za 5 – 6 dana.

Nicanje

Pojava biljaka je momenat nicanja paradajza i predstavlja kritičan momenat kod proizvodnje rasada. Pojavom kotiledonih listova temperatura vazduha mora se sniziti na 15 – 16 C dnevna i 12 – 13 C noćna i smanjiti vlažnost zemljišta.

Posle nedelju dana temperatura treba da se poveća na 18 – 20 C dnevna kada je sunčano vreme i 16 – 18 C kada je oblačno vreme i noćna 14 – 16 C. Neophodno je intezivno provetravanje. Oko 20 dana od nicanja rasad se gaji u sandučićima ili u kontejnerima i onda mora da se pikira.