Vreme je da posejete Božićnu pšenicu

Veče uoči Božića, Badnji dan i za sam Božić proslavljaju se u krugu porodice. Na trpezu se postavlja bogata gozba a u kuću unosi badnjak i mlada pšenica.

PŠENICA SE KOD PRAVOSLAVACA SEJE NA DAN SVETOG NIKOLE 19. JANUARA

KAKO POSEJATI PŠENICU

  1. način

  • U činiju se sipa šaka pšenice i mlaka voda da odstoje jedan dan.
  • U saksiju se zatim naspe zemlja ili treset a preko nje se raspe pšenica koja je prethodnog dana bubrila u vodi.  Zatim se preko svega doda još oko jednog santimetra zemlje.
  • Narednih dana saksiju treba držati na svetlom, umereno hladnom mestu.
  • Svakodnevno treba pomalo zaliti ili orositi.
  1. način

  • U usku činiju se postavi predmet poput rakijske čašice a zatim se okolo naspe pšenica.
  • Pšenicu svakodnevno treba orošavati.
  • Posudu držati na umereno hladnom msetu.
  • Na Badnji dan se pšenica unese u kuću a iz posude se izvadi čašica. Koren pšenice neće dozvoliti da se zrna raspu i tako ostaje prostor za sveću.

KATOLIČKI VERNICI BOŽIĆ SAVE 25. DECEMBRA A ŽITO SEJU 13. DECEMBRA.

Izvor: zivetisabiljkama.net