Vitamin E

Vitamin E-tokoferol naziva se i antisterilitetni.Osobine

Postoji više supstanci, koje poseduju aktivnost vitamina E. To su: alfa-tokoferol, beta-tokoferol, zeta-tokoferol i dr. Najbolje efekte ispoljava alfa-tokoferol, jer je biološki najaktivniji.

Biljke mogu da sintetizuju tokoferole, dok životinje ne mogu, kao ni ljudski organizam.

Tokoferoli su osetljivi na oksidaciju, a otporni su do 100 C na hlorovodoničnu i sumpornu kiselinu. Otporni su pri zagrevanju do 200 C u odsustvu vazduha (kiseonika). Postojani su i u prisustvu alkalija.

Vitamin E je nerastvorljiv u vodi, a rastvorljiv je u rastvaračima masti i u mastima.

Taloži se u jetri, masnim tkivima, srcu, mišićima, krvi, materici, nadbubrežnoj žlezdi i hipofozi.

Resorpcija vitamina E odvija se u sistemu za varenje, a potpomažu je prisutne masti (nikako užegle) i pravilno lučenje žuči.

Iz organizma se izlučuje preko mleka i stolice.

Dejstvo

Održava mladalački izgled, jer je jak antioksidant;

Sprečava oksidaciju ¨lošeg ¨ holesterola;

Učestvuje u pravilnom razvoju ploda;

Potpomaže lučenje mleka;

Primenjuje se u prevenciji spontanih pobačaja;

Učestvuje u snabdevanju organizma kiseonikom;

Čini organizam zdravijim i izdržljivijim za svakodnevne napore;

Ispoljava zaštitnu moć pri trovanju teškim metalima, naročito olovom;

U sadejstvu sa vitaminom A štiti disajne puteve, posebno pluća od produkata zagađenog vazduha;

Sprečava nastajanje krvnih ugrušaka;

Pomaže u prevenciji raznih oblika kancera;

Potpomaže suzbijanje nastanka grubih, debelih unutrašnjih i spoljašnjih ožiljaka;

Sprečava grčeve u mišićima kao i ukočenost;

Smanjuje rizik od visokog pritiska, ishemičnih srčanih oboljenja i moždanih udara kao i od Alchajmerove bolesti;

Neophodan je i za pravilnu funkciju nervnog sistema učešćem u metabolizmu nukleinske kiseline i u stvaranju jedra ćelija.

Deficit

Nedostata vitamina E može da uzrokuje degenerativne procese u mišićima, razaranje crvenih krvnih zrnaca, neke vrste anemija, poremećaje plodnosti i funkcije nervnog sistema kao i povećanje osećaja umora.

Suficit

Hipervitaminoza vitamina E dovodi do pojačanog delovanja antikoagulanata tako da dolazi do otežanog apsorbovanja vitamina K, koji ubrzava zgrušavanje krvi, do dijabetesa, povećanja krvnog pritiska, pogoršanja reumatske srčane groznice.

Izvori

Vitamin E se nalazi u relativno velikim količinama u biljnim uljima (sojino, laneno, ulje kikirikija, pšeničnih klica i dr). Dosta je zastupljen u pšeničnim i kukuruznim klicama, pirinču, ječmu, kikirikiju, glavičastoj zelenoj salati. Manje koncentracije ovoga vitamina nalaze se u namirnicama animalnog porekla kao u: svinjskoj masti, goveđem mesu, mleku, maslacu, žumancetu i dr.

Dnevne potrebe

Osobe mlađe od 40 godina treba da unose u organizam od 400-1200, preko 40 godina 800, a žene u menopauzi i do 1200 I.J. vitamina E . Kod vitamina E jedna I.J. odgovara 1 mg.

Toksičnost

Potpuno je netoksičan.

Upozorenje

Ovaj vitamin treba oprezno da se koristi kod osoba, koje imaju hiperaktivnu tiroidnu žlezdu, dijabetes, hipertenziju ili reumatsko oboljenje srca. U ovim slučajevima treba da se počne sa uzimanjem malih doza od 100 pa ih povećavati do 400 I.J.

Povećavanje kao i smanjivanje doze vitamina E treba da bude postupno kako ne bi došlo do neželjenih poremećaja u organizmu.