Vitamin D jača rast mišića kod dece

Veći nivoi vitamiina D kod budućih majki u trudnoći su u bliskoj vezi sa boljim razvojem mišićne mase kod dece, saopštili su naučnici.

Istraživanje koje je sprovedeno na 678 mališana objavljeno je u žurnalu „Endocrine Research“, a pokazalo je da veći novoi vitamina D kod trudnica pomažu u učvrćivanju i boljem razvoju mišića u starosnom uzrastu od 4 godine, ali naučnici veruju da se takvo povećanje mišića može produžiti i u kasnijem dobu.

Većina vitamina D se proizvodi izlaganjem kože sunčanoj svetlosti i suplementima koj se uzimaju u toku trudnoće, a u bliskoj budućnosti biće organizovana ispitivanja koliko su ti suplementi zaista efikasni.

Istraživački tim sa Univerziteta u Sautemptonu je ispitivao uticaj vitamina D u trudnoći iz uzoraka krvi žena u 34. nedelji trudnoće, a nakon toga su u 4 godini deci majki merili jačinu stiska ruke.

Rezultati su pokazali da su žene koje su imale veće nivoe viramina D u trudnoći imale veću verovatnoću da rode decu ko je će imati jaču snagu mišića.

Nakon ovih saznanja, naučnici iz Sautemptona će sprovesti još jedno istraživanje na 1.200 trudnica kojima će biti davani visoki nivoi vitamina C kako bi ispitali kako ovaj vitamin utiče osim na snagu mišića i na jačinu kostiju.

Naučnici veruju da veća snaga mišića zbog vitamina D dobu od 4 godine može da se prenese i u odraslo doba i potencijalno pomogne da se smanji mogućnost nastajanja nekih bolesti koje su povezane sa gubitkom snage mišića i mišićne mase tokom godina.  (IZVOR: BBC)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *