Naslovna » Abeceda Ishrane » Veganska Ishrana » Veganski način života
Abeceda Ishrane Veganska Ishrana

Veganski način života

Vegetarijanci vegani su ljudi koji svojim načinom života izbegavaju sudelovati u iskorištavanju i ubijanju životinja. Paze na hranu koju jedu, odeću i obuću koje nose te sve ostale proizvode koje kupuju i koriste.
Osim što ne jedu životinje (meso, ribe, školjke…) i sve prerađevine koje ih sadrže (mesne salame, mesne paštete, mesne supe, želatinu, kavijar…), ne jedu niti namirnice životinjskog porekla; kravlje ili neko drugo životinjsko mleko i sve prerađevine koje ga sadrže (mlečni sirevi svih vrsta, mlečni namazi, mlečni pudinzi, mlečni jogurti, mlečne čokolade, keksi, palačinke, kolači, torte…); kokošja ili jaja nekih drugih životinja i sve prerađevine koje ga sadrže (majoneze, testenine, palačinke, smese za pohanje, keksi, kolači, torte…); med i sve prerađevine koje ga sadrže (medenjaci, bomboni, sirupi…). Ne oblače odeću od životinjske kože, krzna, vune, svile i perja (bunde, pernate jakne, kožne jakne, kožni remeni, vunene džempere, kape, šalovi…), ne nose kožnu obuću (kožne cipele, kožne patike…) niti ne koriste predmete od životinjske kože, vune i perja (novčanici, torbe, kožni nameštaj, auto presvlake, tepisi, jastuci…). Ne koriste kozmetiku i sredstva za čišćenje koja su testirana na životinjama i koja sadrže tvari životinjskog porekla. Ne posećuju cirkuse sa životinjskim točkama, zoološke vrtove i vodene parkove. Ne kupuju životinje, već ih prema svojim mogućnostima udomljuju i prihvaćaju kao ravnopravne članove porodice, poštujući sva njihova individualna prava i potrebe.

Vegetarijanci vegani ne kupuju niti nude svojim prijateljima ili rodbini proizvode koji su povezani s okrutnošću prema životinjama, a svoju decu odgajaju učeći ih saosećanju prema svim živim bićima. Vegetarijanci vegani svojim etičkim načinom života čine puno za očuvanje prirodnih resursa, zaštitu okoliša, kao i za svoje vlastito zdravlje i zdravlje svoje dece.

Hrana koju jedu je isključivo biljnog porekla, no prepuna raznolikosti ukusa i mirisa. Znatno je bogatija i zdravija od standardne evropske ishrane, uključujući i tradicionalna jela poput sarmi, kobasica, lazanja, pizza, hamburgera, roštilja, palačinki, sladoleda, kolača, torta, sireva, mleka… Odeća i obuća koju nose (remeni, jakne, bunde, sandale, cipele, čizme…) je ili od umetnih materijala ili prirodnih materijala biljnog porekla. Kozmetika i sredstva za osobnu higijenu i čišćenje su ona koja ne sadrži sastojke životinjskog porekla i koja nisu testirana na životinjama, a takvi proizvodi su potpuno dostupni na tržištu. Većina vegetarijanaca vegana nastoji upozoriti i druge na povezanost načina života svakog pojedinca s okrutnošću prema životinjama, kako bi stvorili svet bolji za ljude i sve ostale životinjske vrste.