uzgajaju-svinje-mangulice-organske-smokve-i-cili-u-becu

Uzgajaju svinje mangulice, organske smokve i čili – u Beču

Skoro polovinu Grada Beča čine zelene površine, čije se plodno zemljište koristi i za poljoprivredu, te donosi različite prednosti koje nisu karakteristične za višemilionski grad.

Manastira Šotenstift

Održiva poljoprivreda je više od 800 godina sastavni deo života manastira Šotenstift (Schottenstift). Danas se u ovom manastiru, koji se nalazi u srcu Beča, u tradicionalnom stilu proizvodi 12 sorti jabuka, 11 sorti trešanja, dve vrste šljiva i višanja, piše Eurocomm.

Farma čilija

Farma čilija porodice Kolbl (Kölbl) potiče još iz prve polovine 19. veka, a danas se na njoj sadi čak 15 različitih vrsta čilija. Svež čili, kao i bakini, s ljubavlju spremljeni sosevi, marmelade ili so mogu se pronaći u direktnoj prodaji, farminim prodavnicama i u različitim restoranima.

Farmi Prentl

Na farmi Prentl se već šest generacija proizvodi organska hrana: soja, šećerna trska, kao i različite vrste žitarica. Krompir i bundeva proizvode se na jesen, a to je jedina farma u Beču na kojoj se proizvodi i ulje od semena bundeve.

Prva stabla smokve u Beču posađena su u leto 2006. godine, a danas na plantaži smokve godišnje zri 50 različitih sorti ovog ploda, od kojih se prave najrazličitiji proizvodi. U vinogradima u Beču osim vinove loze uzgajaju se i mangulice, koje se tamo slobodno šetaju po blatu. Izvor: agroklub.rs