Uticaj visokih temperatura na domaće životinje

Odomaćivanjem, odnosno domestifikacijom čovek je domaće životinje odvojio od prirode i njihovih prirodnih staništa i podredio ih svojim potrebama i svojim smeštajnim mogućnostima. Zbog toga čovek treba da snosi tu odgovornost za njih i prilagodi uslove života potrebama životinja koliko god je to moguće.

Životinje različito podnose visoke temperature. Najbolje ih podnose konji zbog toga što imaju izuzetnu aktivnost znojnih žlezda i znoje se. Živina, naprotiv, veoma teško podnosi visoke temperature jer uopšte nema znojne žlezde i višak toplote tela odaje disanjem i opuštanjem krila. Svinje iako imaju znojne žlezde teško podnose vrućine jer se ne znoje dovoljno, a i masno tkivo sprečava odavanje toplote. Koze veoma teško podnose visoke temperature. Goveda takođe teško podnose vrućinu. Treba napomenuti da visokoproizvodne mlečne krave imaju znatno brži metabolizam te zbog toga proizvode više toplote u telu i zato im visoke dnevne temperature predstavljaju dodatni stres.

Preporuka je da u letnjem periodu odgajivači obezbede ispust sa nastrešnicom koji će životinje štititi od jakog sunčevog zračenja. Staje treba češće provetravati i to u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima kada je vazduh svežiji. Staje treba češće čistiti i izđubravati jer nakupljanje stajnjaka u staji takođe odaje određenu količinu energije. Životinje ne treba obilno hraniti preko dana jer je apetit smanjen zbog vrućine, ali se zato u večernjim časovima mogu obilnije hraniti. Muznim kravama je povoljno davati u obrok 115-200g po grlu natrijum bikarbonata (sode bikarbone) kako bi se olakšalo i poboljšalo varenje. Životinje treba čuvati od promaje i obezbediti im dovoljno sveže, pitke i čiste vode. Ispravnost pojilica svakodnevno proveravati.

Posledice tolpotnog stresa su: slabiji apetit, loša konverzija hrane, smanjen prirast, sporiji rast i razvoj, povećan utrošak vode, loša plodnost, embrionalna smrtnost, smanjen libido (želja za parenjem)…..

Optimalne temperature u stajama za odrasle svinje su 14-20 °C, za svinje u tovu 16-22 °C, za prasad do 20 kg telesne mase 20-28 °C, za ovce i koze 8 °C, za konje i goveda 10-15 °C, za živinu 13 °C, brojlere 20 °C.  zdravasrbija.com