Naslovna » Bio Bašta » Uradi sam:  Mini vrt u paletama
Bio Bašta Urbana Bašta

Uradi sam:  Mini vrt u paletama

Idealno rešenje za dvorišta, terase i urbane vrtove - palete.

Palete možete iskoristiti na tako mnogo načina, ali ovaj vrt je sigurno jedan od najboljih, posebno ako nemate dovoljno prostora. A, možete ga smestiti i na balkon.

Ovakvo rešenje za vaše cveće i biljke je veoma povoljno i zaista impresivno. Zadiviće i vaše najkritičnije prijateljice i komšinice.

Prvo pronađite paletu. A, i to nije tako teško. Raspitajte se kod firmi, koje prevoze veliku opremu i materijale (recimo, štamparije) ili, na kraju krajeva, možete ih i kupiti u velikim centrima za dom i vrt.

Kada imate paletu, vreme je da prikupite i ostali materijal. Naravno, morate nabaviti zemlju za cveće (dve velike vreće, konsultujte se sa prodavcem u centru za vrt gde kupujete), 16 paketa sadnica (cveća ili lekovitog bilja – 6 u paketu ili više), agrotekstilna podloga, kojom ćete prekriti paletu (ili dobar gusti, čvrsti materijal, koji propušta vodu i vlagu), klamerica i šmirgl papir. Što se tiče cveća preporučujemo da birate: kadife, neven, vrtni slak.

Očistite paletu, popravite je, zakucajte esker ako treba negde, šmirglom izravnajte drvo da se ne biste povredili na iverice. (Ukoliko želite da paletu prefarbate, koristite vodootpornu boju i ostavite je posle farbanja da se dobro osuši).

Dno palete i strane prekrijte agrotekstilnom podlogom i klemaricom je dobro pričvrstite za drvo. Ukoliko vam se čini da nije dovoljno čvrsto ili da je tanko, podebljajte sa još jednim slojem. Bitno je da je sav materijal dobro pričvršćen za paletu i da nema rupica kroz koje bi zemlja ispadala.

Položite paletu na dno i u prvi red poredajte biljke ili cveće, ali gusto, da bi vrt bio što čvršći, da zemlja ne bi ispadala. U paletu stavite zemlju iz vreća (dodajte je i na prvi red, koji ste već formirali). U svaki red gusto zasadite biljke, da bi držale zemlju čvrsto na mestu.

Zalijte i ostavite u ležećem položaju da se sve sjedini i očvrsne. Podignite paletu i stavite je na mesto u dvorištu ili na balkonu, koje vam najviše odgovara.

Trebate imati na umu da je posao najbolje obavljati sa vrtnim rukavicama. Redovno zalivajte biljke.

Izvor:  http://lifepressmagazin.com/