Uradi sam – besplatan klima uređaj, radi bez struje (video)

Sistem radi na principu hlađenja vazduha kroz uske otovre, a smanjuje sobnu temperaturu za 12 stepeni Celzija.
Osmislili su ga ljudi koji žive u zemljama trećeg sveta, milioni njih žive bez struje, tekuće vode i interneta, a letne temperature u njihovim predelima dosežu i nesnosnih 45 stepeni Celzija. No ovaj sistem hlađenja, čim se postavi na prozore baraka u kojima žive smanji temperaturu i do 12 stepeni.

Za izradu je potrebna ploča od čvrstog kartona i plastične boce. Na kartonu se naprave rupe veličine otvora, odnosno grla boce. Zatim je potrebno na bocama i čepovima odrezati dno. Boce se jedna po jedna umetnu u rupe, i pričvrste odrezanim čepovima. Jednom kada se postave sve boce, kartonska ploča postavi se ispred prozora i vrata. Do hlađenja dolazi istog trena kada ploča prekrije otvore prostorije.

Vrući vazduh ulazi u boce izvana, a hladniji vazduh ulazi u prostoriju, kroz uži vrat boce. Princip je sličan kao kada izdišete topli vazduh u ruku, ako su usta širom otvorena vazduh je vruć, ako sakupite usta vazduh koji izdišete je hladniji. Ovo jednostavno rešenje može ohladiti interijer za više od 12 stepeni Celzija.

Za sve one spretnih ruku, ekološki osveštene, ovo je dobar način reciklaže plastike i hlađenja prostorije bez trošenja ogromnih količina struje. U videu pogledajte kako točno celi sistem funkcioniše.

Izvor: http://100posto.hr/