Uradi sam – 100 posto prirodno ulje za sunčanje

S obzirom na to da je njegov zaštitni faktor oko pet, preporučuje se koristiti ga kad je koža već potamnela odnosno kada je sunce slabije.

Donosimo vam najjednostavniji recept za ulje za sunčanje koje možete napraviti sami, a koji u sebi sjedinjava tri dragocena sastojka za kožu.

Koža namazana maceratom koji se radi od zelenih oraha, šargarepe i maslinova ulja bit će mekana, podatna, nahranjena i zaštićena.

Šargarepa je puna beta-karotena, jakog antioksidansa koji štiti kožu od UV zraka. Istraživanja su pokazala da je prirodni beta-karoten puno bolji i zdraviji od sintetičkog koji se upotrebljava u mnogim kremama za sunčanje.

Orasi su krcati vitaminom E, također jakim antioksidansom neophodnog za zdravu i lepu kožu te sadrže izrazito zdrave masnoće, zbog čega deluju i antikancerogeno.

Maslinovo ulje zahvaljujući visokom postotku nezasićenih masnih kiselina i vitamina A i E pomaže u zaštiti od sunca te vrlo blagotvorno deluje na osetljivu kožu.

S obzirom na to da macerat treba odstojati mesec dana, preporučujemo da ga napravite čim pre kako bi bio spreman kad krenete na more.

Sastojci:
  • 6 zelenih oraha
  • jedna veća ili dve manje sveže šargarepe
  • maslinovo ulje
Postupak:
  1. Orahe raščetvorite i stavite u staklenku.
  2. Naribajte šargarepu te zalijte sve maslinovim uljem.
  3. Staklenku ostavite da odstoji na suncu oko tri nedelje te je povremeno protresite.
  4. Kada prođu tri nedelje macerat procedite i dobijeno ulje spremite u bočicu.

Savet: Možete upotrebiti i orahe koji su već malo sazreli odnosno otvrdnuli tako da ih jednostavno usitnite čekićem. Čuvate li ulje na hladnom i tamnom mestu, moći ćete se njime koristiti i sledeće godine.

Izvor :  ZADOVOLJNA.HR