Naslovna » Blogovi » Domaće je najbolje » Upitosana štuka, kečiga ili šaran
Blogovi Domaće je najbolje Riba i Plodovi mora Ukusni Zalogaji

Upitosana štuka, kečiga ili šaran

Evo recepta iz  jednog starog  Srpskog kuvara. Citiraću ga rečima i merama koje su se koristile u to vreme uz objašnjenje na kraju.

Srpski kuvar

Sačinjen trudom jeromonaha  Jeroteja Draganovića kuvara u manastiru Krušedolu. Izdato u Novom Sadu 1855 god.

Štuku, kečigu ili šarana očistiti lepo, ostaviti čitavu, posoliti da leži u tome 1 sat,metni u šerpenju pola bela sirćeta, pola vode,crna luka, zelena peršuna, šargarepe, limunove kore, u zrnu bibera, nešto najgevirca, dva lista lorbera, nešto čubra i 1 lot morunje bešige (e, ovog više nema) i tome dodaj. Položi ribu na to, i lagano da vri dok se ne skuva, ali opet da se ne raspadne, izvadi ribu i položi na dugačku činiju. Kuvaj čorbu dokle se ne rastopi morunja bešika, onda prevrni stolicu, što dole to gore. Veži salvet za četiri nožice, uspi u njega, podmeti činiju, i da se bistro procedi, uspi na ribu i metni na hladno mesto da se upitoše.

Rečnik:

Upitosana   =    Upihtijana

Šerpenja    =     Šerpa, široka metalna posuda za kuvanje ( to je za ovu burgerhotdog generaciju)

Najgevirc  =     Najgvirc,(nem.Neugewurz) vrsta začina  piment.

Lorber      =      Lovor, vrsta začina

Čubar       =      Vrsta začina

Lot.          =      17,5 gr. stara mera

Morunja   =      Vrsta rečne ribe

Šafran      =      Vrsta začina

Tačkanac =      Beli pasulj koji je sadjen na tačke.

Interesantno je i ako Vas ovo bude zanimalo biće još. Prijatno Vam bilo.