Ukusni i zdravi kompoti

Kompoti se spremaju kuvanjem na pari. Jabuke, kruške i dinje oljuštite i očistite od koštica. Trešnje, višnje, šljive i grožđe kuvajte sa košticama, a kajsije i breskve bez ljuske i koštica. U litar vode stavite na vrh noža limunsku kiselinu i u takvu vodu potopite voće koje ste oljuštili da ne bi pocrnelo. Da biste kajsije i breskve lakše oljuštili, stavite ih na cediljku i potopite u vrelu vodu. Ostavite ih deset minuta, pa ih oljuštite.

KOMPOT OD KRUŠAKA

Zdrave kruške očistite i isecite na polovine ili četvrtine zavisno od veličine kruške. Odmah nakon čišćenja stavite ih u hladnu vodu kojoj ste dodali limunsku kiselinu. Očišćene kruške dobro iscedite i složite u tegle. Zatim nalijete tegle sa prokuvanom zašećerenom vodom. Na litar vode stavite 250 grama šećera. Tegle zatvorite, obrišite i kuvajte na pari oko pola sata.

KOMPOT OD BRESKVI I KAJSIJA

Zrele i tvrde plodove ogulite, raspolovite i uklonite im koštice. Komade breskvi i kajsija složite u čiste teglice i prelite prokuvanom zašećerenom vodom. Na isti način tegle zatvorite i kuvajte na pari još 15 minuta.

KOMPOT OD ŠLJIVA

Šljive operite, uklonite im peteljke i nabodite iglom. Stavite ih u tegle i dodajte malo cimeta. Voće prelijete prokuvanom zaslađenom vodom, tegle zatvorite i kuvate na pari 15 minuta.

KOMPOT OD GROŽĐA

Sveže, zdrave i tvrde grozdove operite i dobro ocedite. Grozdove razlomite na male grozdiće i nemojte razdvajati bobice od drške. Grozdiće složite u čiste tegle, nalijte zaslađenom vodom i kuvate na pari 15 minuta. (blic.rs)