ukus-i-miris-jeseni-u-desertu-koji-su-nase-bake-jele-uz-kafu-kitnkez

Ukus i miris jeseni u desertu koji su naše bake jele uz kafu – Kitnkez

SASTOJCI:

  • 2.5 kg dunja
  • 500 grama šećera (kristal)
  • 1 limun

PRIPREMA:

  1. Oprane dunje prepolovite, očistite od koštica i potom isecite na manje kockice.
  2. Kockice stavite u lonac, prelijte s vodom (onolikom količinom koja je potrebna da biste prekrili dunje) i kuvajte na laganoj vatri između 15 i 20 minuta tj. Dok dunje ne omekšaju.
  3. Nakon kuvanja procedite dunje i napravite od njih pire, ali sačuvajte vodu od kuvanja. U nju potom dodajte šećer i sok od 1 limuna te prokuvajte 10-tak minuta. Zatim u to dodajte pire od dunja, vratite sve na šporet te uz neprekidno mešanje kuvajte na laganoj vatri sve dok voda u potpunosti ne ispari i smesa se zgusne. Za to će vam u proseku trebati od 45 do 60 minuta.
  4. Kada je smesa kuvana, kalup po želji (klasičan duguljasti, rebrasti, okrugli ili nekoliko manjih kalupa) lagano namastite s malo ulja i potom unutra ulijte smesu.
  5. Kitnkez zatim sušite minimalno 2 dana na suvom i hladnom mestu. Tek kada je dovoljno suh lako će se izvaditi iz kalupa. Nakon sušenja možete ga uvaljati u mlevene orahe, bademe ili kristal šećer. Ako ste koristili klasičan pravougaoni kalup za kolače, kitnkez možete narezati na manje kockice i potom ih uvaljati u željenu namirnicu.
  6. Čuvajte ga u metalnoj kutiji obloženoj masnim papirom u koju možete staviti list sušenog lovora za još lepši miris ovog jesenjeg deserta.

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr