Naslovna » Bio Bašta » Svet Gljiva » Trud – Fomes fomentarius
Bio Bašta Svet Gljiva

Trud – Fomes fomentarius

Kresivna guba je gljiva za koju je čovek znao od davnina. Otkrivena je u iskopinama starim 8000 godina u Jokširu u Engleskoj. Neki primerci su pronađeni prilepljeni uz stablo, u drugim slučajevima gljiva je otkrivena u grumenu pirita-rude gvožda i kremena. Kuvanjem, ona postaje meka, pa se može koristiti za pravljenje šalitre ili upaljača za stare puške.

Ono zbog čega trud ubrajamo u lekovite gljive, je sadržaj ergosterola , fungisterola i izoergosterola u masnoj frakciji.

Sposobna je i da sintetizuje male količine prostaglandina iz linolenske i arahidoične kiseline.

Laboratorijska istraživanja o lekovitosti truda sprovedena su u Japanu na laboratorijskim životinjama (miševima).

Vodeni ekstrakt sporofora ove gljive uspeo je da zaustavi rast sarkoma 180 kod 80% laboratorijskih miševa, a lignin iz ove gljive zaustavlja rast herpes simplex-a . Polisaharid iz truda, izolovan iz kulture micelijuma, dokazao je zaustavljanje rasta tumora kod miševa. Mada ne postoje humane kliničke studije, ima mnogo podataka o korišćenju ove gljive u tradicionalnoj medicini.

Kresivna guba je neznatno gorka i blaga gljiva. Preporučuje se kod zastoja varenja. Indijanci u Britanskoj Kolumbiji i državi Vašington koriste ovu gljivu za lečenje reumatizma. Oni delove ove gljive, pošto je usitne i omekšaju, izmešaju sa pljuvačkom, stave oko obolelog mesta i zapale. Isti preparat Indijanci koriste i za lečenje upale zglobova. U Kini ovu gljivu koriste protiv lošeg varenja, ali i za lečenje tumora jednjaka, želuca i materice. U Evropi je namenjena spoljnoj upotrebi, za zaustavljanje krvarenja, kod manjih rana.

Trud se može koristiti i u vidu dekokta. Gljivu usitnimo, izmerimo 10-15gr, stavimo u porcelanski sud, prelijemo sa malo prokuvane vode, zatim je malo izgnječimo. Prebacimo je zatim u posudu u kojoj će se kuvati i prelijemo ostatkom prokuvane i ohlađene vode. Zagrevamo je u parnom kupatilu do 90 stepeni Celzijusa, i na toj temperaturi je kuvamo narednih 30minuta uz češce mešanje. Još vruće treba procediti, a pije se potpuno hladno. Doza za pripremanje dekokta je 3-5gr suve gljive na 100ml vode. Pije se po jedna kafena šoljica, nezaslađeno!