Naslovna » Abeceda Ishrane » Tri namirnice koje postaju otrovne, ako ih pogrešno pripremimo
Abeceda Ishrane Darovi Prirode

Tri namirnice koje postaju otrovne, ako ih pogrešno pripremimo

Tri namirnice koje postaju otrovne, ako ih pogrešno pripremimo
Kada namirnice postanu otrovne. Koštice iz jabuka pre pripreme salate ili smoothieja očistite jer ako se usitnjene progutaju, postaju opasne po zdravlje ...

Zova

Zova je izrazito lekovita biljka koja se još u drevnoj Grčkoj i Egiptu koristila za lečenje brojnih tegoba i bolesti – od upala do probavnih tegoba. Danas se preparati od zove koriste za jačanje imuniteta i pomoć prilikom lečenja gripa i prehlade. Iako su svi delovi zove lekoviti, za preparate se koriste najčešće bobice i cvetovi.

Omiljena je i u tanjiru; koristi se za pripremu sirupa, sokova i marmelada, a cvetovi se pohuju. Pohovani cvetovi zove prava su poslastica, a poslužiti ih možete sa sladoledom i medom. No odlučite li se na pripremu zove, imajte na umu da se mora prokuvati ili skuvati na pari. Sirova zova sadrži toksine koji izazivaju probavne tegobe, povraćanje, bolove i probleme sa disanjem.

Oprezno s košticama

Koštice trešanja, višanja, kajsija i jabuka sadrže materije koje se u kontaktu sa probavnim enzimima pretvaraju u otrovni cijanid. Otrov će se ispustiti u organizam, ako se koštice usitne pre nego što ih progutamo. Stoga prilikom pripreme smoothieja ili salata koštice valja izvaditi.

Od 1 koštice neće vam biti ništa, ali veće količine mogu izazvati probleme. Rizik od trovanja cijanidom iz koštica raste, ako ih jedu deca ili osobe sitnije građe s manje kilograma.

Riba pauk

Zbog čvrstog i finog mesa, mnogima jedna od omiljenih riba na tanjiru već imenom sugeriše da se radi o neobičnoj namirnici. Riba pauk može povrediti neoprezne ribolovce i kuvare bodljama na leđnoj peraji. Nakon uboda javlja se snažna bol, oticanje, povišena temperatura, slabost i vrtoglavica. Kako je otrov termolabilan, nakon uboda treba staviti ubodeno mesto u što topliju vodu na najmanje pola sata te potražiti lekarsku pomoć. Možete i lagano i oprezno proći preko rane vatrom iz upaljača, ako u blizini nemate tople vode. Izvor: punkufer.hr