Torta od karfiola i parmezana

Ova fenomenalna torta od karfiola i parmezana može biti lako greškom zamenjena za neku slasticu. Ali, reč je zaista samo o odličnom slanom jelu.

Da li je omlet, doručak ili glavno jelo? Pa, svega ima po malo, a ukus je fenomenalan. Sve je napravljeno u kalupu za torte obloženom crnim (ili običnim) semenkama susama.

Na sajtu Smittenkitchen gde smo pronašli recept kažu da ovo jelo naprosto mami i da ćete sigurno tražiti krišku više.

Sastojci:

  • 1 karfiol srednje veličine (oko 650 gr)
  • 1 veći luk, oguljen
  • 5 do 7 kašika maslinovog ulja
  • 1/2 kašičice naseckanog ruzmarina
  • 10 jaja srednje veličine
  • 20 gr naseckanog bosiljka
  • 180 gr višenamenskog brašna
  • 2 ½ kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice mlevene kurkume
  • 200 gr parmezana, narendanog
  • 2 kašike crnih semenki susama (ako ih ne možete pronaći, možete upotrebiti i obične)
  • So, biber, puter

Zagrejte rernu na 180C. Karfiol razdvojite na manje cvetove i operite. Stavite ih u šerpu sa vodom i 1 kašičicom soli. Ostavite da kuvaju 15 do 20 minuta, dok ne omekšaju. Ocedite i ostavite u đevđiru da se još cede.

Luk presecite na polovine i od jedne polovine nasecite nekoliko kriški. Ostalo iseckajte sitno. Zagrejte ulje u šerpi i dinstajte naseckani luk sa ruzmarinom oko 8 minuta. Sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi.

Umutite jaja, dodajte maslinovo ulje i udinstani luk. Ubacite i bosiljak. Smesi dodajte brašno, prašak za pecivo, kurkumu, parmezan, 1 kašičicu soli i bibera po želji. Nežno umešajte i karfiol (promešajte blago kašikom da se cvetovi ne bi raspali).

Obložite papirom za pečenje okrugli kalup za torte prečnika oko 24 cm. Namažite puterom dobro dno i stranice. Semenke susama stavite na dno kalupa i razbacajte da bi se zalepile i za stranice kalupa. Uspite smesu u kalup, pa rasporedite onih par kriškica luka što ste izdvojili na vrh “torte”. Pecite na sredini rerne 45 minuta dok ne porumeni.

Služite toplo uz umak po želji. (Izvor: lifepressmagazin.com)