makrobiotika

Najčešće korišćene alge u makrobiotičkoj ishrani su: hidžiki, kombu, vakame, nori, arame i agar-agar. U makrobiotičkoj ishrani alge sačinjavaju nekoliko procenata, uopšteno govoreći oko 1 supenu kašiku po obroku, jer su izvor prvorazrednih nutritivnih elemenata.Čitaj dalje

Nova sezona je pred nama a jedna sezona nas, kao i uvek, priprema za drugu. Krvna zrnca u ovoj sezoni dobijaju kvalitet koji je potreban za ZIMU. Zato se nakupljeni jin tokom prethodne sezone (ako smo jeli voće) mora izbaciti (uglavnom) bolešću.Čitaj dalje

Makrobiotska ishrana podrazumeva sledeće opšte proporcije: 50-60% – integralne žitarice, 20-30% – povrće,  5-10%  mahunarke i morke alge, 5-10% supe, 5% začini, dodaci, napici, riba, slatkiši, ( voće se konzumira povremeno i nikada zajedno s povrćem). Čitaj dalje

Današnja savremena Makrobiotika je mnogo zrelija od samih početaka, i bazirana je na jednostavnim premisama: -Hrani se tradicionalnom hranom, hranom tvojih predaka, uz veliko učešće integralnih žita, barenog povrća, variva i supa. Voće je u redu.Čitaj dalje

“Profesor Kinton (Rene Quinton – 1866-1925, francuski fiziolog, naročito poznat po svom delu “Morska voda, organska sredina” 1904), profesor na Sorboni, izveo je teoriju po kojoj sva živa bića vode poreklo iz mora.Čitaj dalje

Kao i preterano konzumiranje soli, i preterano konzumiranje šećera može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.Čitaj dalje

Sve više ljudi kod nas i u svetu okreće se zdravom načinu ishrane i namirnicama organski uzgajanim, a većina krene tim stopama tek kada se suoči sa ozbiljnim zdravstvenim problemima.Čitaj dalje

Na večito pitanje ima li hrana univerzalni karakter ili je namirnica koja je za jednog čoveka hrana za – drugog (gotovo) otrov, dr. Peter D’Adamo odgovara: Kaži mi svoju krvnu grupu i ja ću ti reći da li se hraniš ili truješ.Čitaj dalje

Način ishrane i života, poznatiji kod nas i u svetu kao Makrobiotika (macros – veliki, bios – život), stekao je globalnu popularnost radovima rodonačelnika pokreta George Ohsawe (originalno ime mu je Nyoichi Sakurazawa)i jednog od njegovih učenika i naslednika Mičio Kuši – Michio Kushi-a, koji je promociju pokreta uspešno realizovaoČitaj dalje

Osnovne preporuke makrobiotike primenjivale su gotovo sve civilizacije hiljadama godina, ali u poslednjih pola veka nagli razvoj i primena nauke i tehnologije naročito u oblasti uzgoja, obrade i pripreme namirnica, doveli su do dramatičnog odstupanja od ovih preporuka.Čitaj dalje