kruška

Mnogi narodni lekovi i saveti za sprečavanje mamurluka zahtevaju neku pripremu pre konzumiranja, što mnogima nije na listi prioriteta, kada se posle lude noći probude s glavoboljom.Čitaj dalje

Zašto ne biste osušili kruške, jabuke, višnje, trešnje, šljive, grožđe, kajsije, breskve? Dobićete zdravu i ukusnu zamenu za slatkiše.Čitaj dalje

Takuša je stara sorta kruške, nepoznatog porekla. U našoj zemlji sporadično se gaji, pretežno u Zapadnoj Srbiji, i to su uglavnom se sreću stara stabla.Čitaj dalje

Sezona krušaka je period od avgusta do oktobra, iako postoji mnogo različitih vrsta, tako da se mogu naći na pijacama i u prodavnicama skoro tokom cele godine.Čitaj dalje

Kompoti se spremaju kuvanjem na pari. Jabuke, kruške i dinje oljuštite i očistite od koštica. Trešnje, višnje, šljive i grožđe kuvajte sa košticama, a kajsije i breskve bez ljuske i koštica. U litar vode stavite na vrh noža limunsku kiselinu i u takvu vodu potopite voće koje ste oljuštili daČitaj dalje

Konzumacija većih količina voća i povrća s belim ‘mesom’ poput jabuka, krušaka ili cvetače može pomoći u zaštiti od moždanih udara, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Stroke. Holandski  istraživači, koji su 10 godina pratili zdravlje više od 20 hiljada osoba, ipak nisu otkrili razlog zbog kojeg je rizik odČitaj dalje