grožđe

Kako se procenjuje, u svetu posluje oko 2.000 organskih vinarija, od kojih je gotovo devet stotina u Francuskoj.Čitaj dalje

Gotovo da nema pčelara koji ne zna za čuveni spor oca srpskog pčelarstva profesora Jovana Živanovića sa karlovačkim vinogradarima oko toga da li pčele jedu grožđe.Čitaj dalje

Na kvalitet grožđa i prerađevine od grožđa utiču brojni faktori: sorta, lozna podloga, klimatski uslovi, zemljišni uslovi, sistem gajenja, primenjene agrotehničke mere i dr.Čitaj dalje

POTREBNO JE: 500 g lisnatog testa, 200 g rezanaca, 500 g sremskog sira, šolja pavlake, 100 g suvog grožđa, kora od pola limuna, 5 jaja, 120 g margarina, 100 g šećera u prahu, 100 g kristal šećera l kesica vanilin šećera.Čitaj dalje

Kompoti se spremaju kuvanjem na pari. Jabuke, kruške i dinje oljuštite i očistite od koštica. Trešnje, višnje, šljive i grožđe kuvajte sa košticama, a kajsije i breskve bez ljuske i koštica. U litar vode stavite na vrh noža limunsku kiselinu i u takvu vodu potopite voće koje ste oljuštili daČitaj dalje

Kora i seme crnog grožđa koji se odbacuju dok se pravi vino, predstavljaju riznicu lekovitih sastojaka, ističu istraživači na Madridskom univerzitetu. Oni su od ovih „otpadaka“ napravili ekstrakt po imenu GADF, za koji tvrde da je izuzetno bogat i celulozom i antioksidansima, za razliku od drugih namirnica koje sadrže iliČitaj dalje