bobice

Ribizla je prebogata je karotenom koji u organizmu sintetiše vitamin A, važan za zaštitu sluzokože i pospešivanje razmene materija na ćelijskom nivou.Čitaj dalje

Što je asai bobica u Amazonu, zova u Austriji, makui u Patagoniji, a pasji trn u Aziji, to je aronija u Severnoj Americi. Obično naseljava šume i močvare, a od četrdesetih godina prošlog veka aronija se komercijalno uzgaja u Rusiji, a od pedesetih i u Evropi.Čitaj dalje

Lycium barbarum i Lycium chinense Kineski narod je od davnina govorio o tri biljke života. To su ginseng, vresak i godži bobice. U nekoliko pokrajina Kine i područja u Tibetu, ova biljka raste u prirodi kao samonikla i taj deo se zove Godži pojas i tu je smatraju svetom biljkom.Čitaj dalje

Konzumiranje jagoda i borovnica, tokom cele godine, može vas sačuvati od srčanog udara, tvrde istraživači. – Bobičasto voće sadrži visok nivo antioksidanta, poznatih kao potentni antocijanini – klasa flavonoida koja je odgovorna za svetle boje bobica. Antioksidanti se bore protiv slobodnih radikala, molekula koji oštećuju ćelije i doprinose procesu starenja.Čitaj dalje