Svi pričaju o “kralubenicama”

Ovo neobično povrće se uzgaja gotovo na isti način kao i obični krastavci možda čak i mnogo jednostavnije, ako je to uopšte moguće pošto svi baštovani veoma dobro znaju da je krastavce veoma lako uzgajati. Nije potrebno da ih sadite u palstenicima i poprilično su otporne na napasnike što ih čini sjajnim izborom za organski uzgoj.

Cucamelons

Cucamelons (kralubenica) je povrće koje liči na male lubenice veličine grožđa, a ukusom podseća na krastavce sa malom notom limete. U poslednje vreme je postalo veoma popularno, a što je najbolje možete ga uzgojiti sami i to bez većih problema. Mi ćemo vam naravno dati neke male savete i smernice.

Da biste dobili najbolje rezultate najbolje bi bilo da u aprilu/maju posadite sadnice u saksijama, na zatvorenom, a kasnije ih presadite u baštu napolju ili u vanjske saksije u zavisnosti od toga bavite li se urbanim baštovanstvom ili posedujete komad zemlje. Sadnice presadite u razmacima od 15 cm, zalivajte ih na isti način kao i krastavce i nema sumnje da ćete uspeti.

Plodovi

Plodove uberite onda kada dostignu veličinu većih zrna grožđa, ali pazite da su tvrdi na dodir. Koristite ih u svežem obliku, baš kao i obične krastavce, a možete ih kiseliti.

Mi smo za vas na Homegrown-revolution blogu pronašli recept za ukiseljene kralubenice sa mirođijom.

Od sastojaka će vam biti potrebni cucamelons, mirođija, sirće, so, biber u zrnu i začini po vašem izboru.

Možete ih kiseliti cele, a možete ih preseći na dva dela. Sve što treba da uradite jeste da povrće dobro posolite i stavite u cediljku da se cede oko 20 minuta. Nakon što su se iscedili obrišite ih kuhinjskim ubrusima.

Na dno čiste i sterilne teglice poređajte začine koje ste odabrali (biber u zrnu, lovor, ruzmarin, mirođiju), a odozgo poslažite vaše povrće do vrha. Na samom kraju sve zalijte sirćetom, hermetički zatvorite i spremite u frižider. Ostavite da stoje nedelju dana i spremne su za konzumaciju.

Napomena: ako seme ovog neobičnog povrća ne možete pronaći u vašem gradu pokušajte ga naručiti putem interneta. Izvor:  http://lifepressmagazin.com/