Sve dobrobiti kestena

Idealno je vreme da se uputite u prirodu, uživate na svežem vazduhu i – sakupljate kestenje. Pitomi kesten, latinski Castanea sativa, jeste jedna od prvih namirnica koje je čovek jeo, tvrde antropolozi. Najviše raste u južnoj Evropi i Sredozemlju. Kestenovo drvo slično je hrastu, vrlo je cenjeno i kvalitetno, može doživeti 500 godina. Najstarije drvo kestena, zvano „Sto konja“, nalazi se na sicilijanskoj planini Etna i veruje se da je staro između 2.000 i 4.000 godina.
U prošlosti su ga, kao i danas, jeli pečenog i kuvanog, a od mlevenog kestena pravili su napitak koji je služio kao zamena za kafu. Od meda kestena pripremali su medenu rakiju. Legenda kaže da je grčka vojska preživljavala na kestenju tokom povlačenja iz Male Azije 401. godine stare ere.

Ovi orašasti plodovi, zbog hranjljivosti su poklanjani siromašnima u Francuskoj za praznik Svetog Martina, a u Toskani se tradicionalno jedu na Dan Svetog Simona. Kesten ima dvostruko više skroba nego krompir, pa nije čudo da je još uvek jedna od važnijih namirnica u Kini, Japanu i južnoj Evropi. Tamo se često koristi u obliku brašna za hleb zbog čega je dobio nadimak „Stablo hleba“. Poput oraha i badema, ne sadrži gluten, pa je pogodan za prehranu obolelih od celijakalije, osetljivih na gluten ili alergičnih na pšenicu.

Sadrži minerale, vitamine B grupe, vitamine A i C. Oni se ne gube prilikom kuvanja, jer plod štiti debela kora. Od minerala, bogat je kalijumom i fosforom, a sadrži i kalcijum, magnezijum, sumpor, hlor, gvožđe, bakar i mangan. U sto grama sirovog ploda ima 200 kalorija, a glavni sastojak mu je skrob, kojeg u kestenu ima oko 44 posto. To je jedino orašasto voće s vitaminom C. Osim toga kesten je neobično bogat folnom kiselinom, koja se inače nalazi u zelenom lisnatom povrću. Kesten je bogat izvor mononezasićenih masti poput oleinske i palmitinske kiseline. Mononezasićene masti štite zdravlje kardiovaskularnog sistema i pomažu u snižavanju novoa holesterola. Zbog visoke energetske vrednosti kesten se preporučuje deci, sportistima, trudnicama i starijim osobama. (DANAS)