Svako jutro jedan nar

Nar ili čaša soka od nara ujutru ne samo da će vas osvežiti i dati vam dosta energije za početak dana, nego će i doprineti vašem zdravlju na bar 10 načina. Evo kojih. Nar sadrži moćni antioksidans po imenu punikalagin, zahvaljujući čemu ima veću antioksidansnu delatnost nego zeleni čaj, sok od brusnice, akai i crveno grožđe.

Poboljšava varenje

Nar doprinosi lučenju enzima sa antibakterijskim svojstvima i može da ublaži probleme sa poremećajem varenja, kao što su mučnina, proliv i crevni paraziti.

Povećava apetit

Čaša soka od nara može da poveća apetit kod dece (ukoliko nemaju dobar apetit).

Doprinosi detoksikaciji tela

Na taj način pomaže i da lakše smršate.

Ublažava upale niskog intenziteta

Zahvaljujući snažnim antinflamatornim svojstvima, nar štiti od mnogih hroničnih oboljenja povezanih sa upalama, uključujući i neke vrste raka.

Snižava krvni pritisak

Proučavanja su pokazala da konzumacija 0,5 dl soka od nara dnevno može da snizi krvni pritisak za 5%.

Smanjuje rizik od srčanih oboljenja

Naime, nar ima sposobnost da snizi nivo “lošeg” (LDL), a povišava nivo “dobrog” (HDL) holesterola. Uz to, deluje protivupalno, a upale niskog intenziteta su jedan od uzroka srčanih oboljenja.

Doprinosi boljem funkcionisanju mozga

A može da preventivno deluje i protiv razvoja Alchajmerove bolesti. Jedno proučavanje je pokazalo da je grupa ispitanika koja je svakodnevno pila sok od nara na testovima memorije prošla bolje nego oni koji ga nisu pili.

Dobar za hrskavicu

Nar sadrži supstance koje mogu da spreče oštećenje hrskavice. Dakle, ako imate problema sa zglobovima, dobro će vam doći.

Štiti kožu

Supstance koje sadrži nar štite kožu od oštećenja od sunca i slobodnih radikala, ubrzava zarastanje posekotina i rana. Zato se kao uobičajen prirodni sastojak dodaje u mnoge kozmetičke proizvode.

Dobar za trudnice

Zato što je bogat nutrijentima, uključujući folnu kiselinu (koja se obično koristi u vidu suplemenata tokom trudnoće), nijacin, kalcijum, kalijum, gvožđe i više vitamina.

Izvori:

www.drfuhrman.com,

www.globalhealingcenter.com