Superbobica koja snižava visoki krvni tlak i drži holesterol pod kontrolom

Aronija je vrsta listopadnog grma koje je otporno na niske temperature, sneg i led. Potiče iz Severne Amerike, a može rasti u hladnim područjima poput Švedske i Rusije zbog čega je nazivaju sibirska borovnica. Iako je neki uzgajaju kao ukrasnu biljku, njeni plodovi pravi su izvor zdravlja.

Bobice aronije karakterizira gorkasti okus i plavoljubičasta boja koja otkriva kako se u ovom voću nalazi antocijanin. Ovaj prirodni biljni pigment čest je dodatak u proizvodnji napitaka, džemova i slastica, a smatra se jakim antioksidantom koji štiti telo od delovanje slobodnih radikala.

Nedavna japanska studija objavljena u časopisu „Journal of Agricultural and Food Chemistry“ pokazala je da redovito uzimanje hrane bogate antocijaninom smanjuje mogućnost od povećanja telesne mase, podizanja krvnog pritiska i inzulina te preventivno deluje na stvaranje dijabetesa tipa 2.

Aronija je voće koje obiluje i tahinima, biofenolima, flavonoidama, vitaminima A, B, C i E, mineralima kalijeumom, kalcijumom i gvožđem koji stvaraju lekovitu kombinaciju s antibakterijskim, antiupalnim i antivirusnim karakteristikama.

10 supermoći aronije

  1. Aronija potiče cirkulaciju, snižava visoki krvni pritisak i holesterol te sprečava nastanak kardiovaskularnih bolesti.
  2. Potiče rad štitnjače te se preporučuje osobama koje pate od hipotireoze, odnosno smanjenog i usporenog rada ove žlezde.
  3. Blagotvorno deluje na rad želuca i probavnog sustava. Smiruje grčeve i bol u crevima, te zaustavlja proljev.
  4. Prirodni je poticatelj detoksikacije, odnosno čišćenja jetre od toksina.
  5. Pomaže kod upale žučnog mehura te žučnih kamenaca.
  6. Poboljšava vid, te je učinkovita u sprečavanju noćnog slepila i fotoosetljivosti.
  7. Regulira šećer u krvi te pridonosi boljoj funkciji gušterače.
  8. Pomaže kod anemije te unapređuje krvnu sliku.
  9. Leči urinarne infekcije.
  10. Jača imunitet, sprečava nastanak sezonskih bolesti te ubrzava oporavak nakon lečenja.

Na domaćem tržištu aronija se u posljednih nekoliko godina može nabaviti u sirovom obliku jer se počela uzgajati i u Hrvatskoj I u Srbij. Može se naći i u različitim suplementskim oblicima, ili kao prirodni sok.

Osobama koje pate od gore spomenutih boljki preporučuje se ispijanje oko 30 mililitara aronijinog soka dnevno, a po mogućnosti u ranim jutarnjim satima. Sok se može ispijati i preventivno u zimskim mesecima kada haraju razne bolesti. Izvor: zadovoljna.hr