Naslovna » Bio Bašta » Organska Bašta » Šumsko Voće prirodni organski proizvodi
Organska Bašta Organska i Bio hrana

Šumsko Voće prirodni organski proizvodi

 

Razvoj proizvodnje zdravog, organskog (pesticidima i herbicidima ne tretiranog) voća i povrća je tek u začetku u Srbiji.
Tek se komercijalna proizvodnja i kvalitet našeg voća i povrća približava svetskom kavalitetu i najmodernijim tehnologijama. Međutim Srbija poseduje jedno prirodno bogatstvo koje malo koja zemlja ima, prirodno šumsko voće.

Savremeni svet potrebe za šumskim voćem zadovoljava industrijskim gajenjem istog. Podrazumeva se da se pritom koriste i sve agrotehničke mere koje uključuju i primenu pesticida i genetski inženjering. Jasno je da ovi proizvodi imaju nizak kvalitet ako se traži prirodno zdravo i neprskano voće.

U Srbiji je u nazad nekoliko godina sakupljanje šumskih plodova a pre svega prirodnog šumskog voća postao unosan dopunski izvor prihoda za mnoga poljoprivredna domaćinstva i to najpre u ekonomski najnerazvijenijim područijima.  Pre svega borovnice, šumske jagode, šipurka i brusnice. Cene koje prirodni šumski plodovi dostižu na svetskom tržištu su iz godine u godinu sve veće.

Bogatstvo Srbije u ovom pogledu je mala uteha za nerazvijenost organske proizvodnje voća i povrća. Iako je organska proizvodnja ekonomski isplativa i bez subvencija državnih institucija, pošto organski proizvedeno voće postiže višestruko veće cene, zemlje Evropske Unije podstiču organsku proizvodnju i značajnim subvencijama. Mi smo na žalost daleko od toga.