Naslovna » Bio Bašta » Svet Gljiva » Šumsko pile – LAETIPORUS SULPHUREUS
Bio Bašta Svet Gljiva

Šumsko pile – LAETIPORUS SULPHUREUS

Plodno telo:

šešir je veoma velik, spojen sa drugim šeširima, u obliku nepravilnih, grbavih ploča relativno ujednačene debljine. Jedan šešir može biti prečnika i do 50 cm. Nadovezani jedni na druge, šeširi mogu da prekriju stablo i do 2 m u dužinu. Boje je živo žute i narandžaste, debljine 2-4 cm.
Plodište se sastoji iz veoma tankih cevčica, koje se završavaju veoma stinim porama limun žute boje. U mladosti se iz pora cede bistre kapljice vode.

Meso:

meso je belo sa slojevima žutog i narandžastog, jakog mirisa, kiselo.

Otisak spora:

spore u masi bele.

Stanište:

stara stabla i panjevi belogorice, u proleće i jesen, najčešće u blizini reka, potoka ili u močvanim listopadnim šumama. Može se naći i na voćkama.

Upotrebljivost:

smatra se uslovno jestivom gljivom, što znači da se mora dobro termički obraditi. Ukusom podseća na pileće meso, otuda i ime, preuzeto iz anglosaksonskog govornog područja. Novija istraživanja pokazuju da i ova vrsta ima lekovita svojstva. Treba birati samo relativno mlađe primerke čije meso je još uvek sočno. Ova gljiva sadrži i povišenu količinu oksalne kiseline. Pogodna za mariniranje, ostavljanje u ulju, pohovanje, pite, kisele salate. Treba je konzumirati uz kiselomlečne proizvode, a od začina njenom ukusu najviše odgovaraju beli luk i bobice kleke.

Mogućnost zamene:

veoma se razlikuje od ostalih gljiva iz familije Polyporaceae, lako je prepoznatljiva zahvaljujući svojim živim bojama.

Napomena:

Gljiva je veoma snažan razarač drveta, a svoja plodna tela na napadnutom stablu izbacuje samo jednom u sezoni. Često se mogu naći oborena stabla prekrivena prelepim žutim lepezama šumskog pileta u čitavoj dužini.