Šumske jagode

Šumske jagode su samo jedna od 400 do sada poznatih vrsta jagoda u svetu. Svaka od tih jagoda ima svoje lekovite moći ali narodna medicina u lekovite svrhe najradje preporučuje šumske jagode. Iako su plodovi obične šumske jagode znatno sitniji od domaće gajene jagode, treba znati da u sebi ipak sadrže mnogo veću koncentraciju hranljivih i lekovitih materija.
Zbog svog prelepog izgleda, mirisa i ukusa šumska jagoda spada u najomiljenije divlje biljke.

Šumske jagode moguće je brati od maja do avgusta. Ovo voće bogato je C vitaminom u toj meri da jedna šaka šumskih jagoda zadovoljava dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom. Pored toga sadrži vitamine B grupe, vitamin E, karoten, flavonoide, gvozđe, kalcijum, kalijum, fosfor, mangan, tanin, triterpen, pentozan… Samo prisustvo mangana u jagodama povoljno utiče na kompletan metabolizam, mozak, nervni sistem, krv i koštanu masu. Šumske jagode sadrže i elaginsku kiselinu koja sprečava prelazak zdravih ćelija u maligne. Da bi se što bolje sačuvale hranljive i lekovite materije, šumske jagode treba prati samo na kratko, nikako pod jakom mlazom vode i to neposredno pre jela.

Jagoda kao lek preporucuje se za lečenje zatvora i tegoba koje se nazivaju „lenja creva“, zatim za lečenje reumatizma, jetre, anemije, nervoze. Šumske jagode uspešno otklanjaju simptome prolećnog umora, pročišćavaju organizam, neguju kožu lica i tela a mogu ih upotrebljavati i dijabetičari. Jedina mana ovog voća jeste ta da kod osetljivih osoba može izazvati alergijsku reakciju.

Za prolećno čišćenje organizma kao i protiv kamenca (peska) u bubrezima i žučnoj kesi poželjno je svakoga dana u periodu od 30-45 dana pojesti po 1 kilogram šumskih jagoda. Još je bolje ukoliko se propasiraju i pomešaju sa jogurtom ili sokom od limuna. Preko zime dobro će doći i sok od jagode. Čaj od lišća šumske jagode čisti krv, jetru, bubrege i umiruje nervni sistem.

Za negu lica priprema se maska od šumskih jagoda tako sto se desetak plodova ove jagode propasira i pomeša sa malo mleka. Drži se na licu 2-3 sata ili jos bolje tokom cele noći a jutru ispere mlakom vodom. Ova maska čisti i osvežava lice a koži daje lep ten. Šumske jagode pospešuju cirkulaciju pa mogu biti i dobar saveznik u borbi protiv celulita.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *