Studijsko putovanje o organskoj proizvodnji u Austriji

Poljoprivredni proizvođači i prerađivači iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga učesnici projekta „Podrška proizvodnji organske hrane u južnoj Srbiji“ boravili su na petodnevom studijskom putovanju u južnoj Austriji. Cilj putovanja bio je upoznavanje zainteresovanih proizvođača i prerađivača za organsku proizvodnju sa primerima dobre prakse u Austriji.

Tom prilikom organizovan je obilazak organske bašte koja se bavi proizvodnjom i preradom lekovitog i aromatičnog bilja. Na ovoj farmi učesnici studijskog putovanja imali su priliku da se upoznaju sa uporednim načinom gajenja i specificnim načinom sušenja bilja.

Na organskoj farmi Scharlergdin koja je članica udruženja Köstenbauer/ Bioernteverband – udruženje „Organska žetva“ poljoprivrednici su se upoznali sa posebnim metodama  zaštite bilja u zatvorenom prostoru. Za njih je karakteristično korišćenje biljaka “mamaca” kako bi ostale biljke u plasteniku bile zaštićene od enormnog napada štetnih insekata što je jedan od osnovnih uslova integrisane zaštite gajenih biljaka.

Za regiju Štajerske karakteristično je postojanje prodajnih centara u kojima poljoprivredni proizvođači mogu da, pod povoljnim uslovima, plasiraju svoje proizvode. Zaštiti znak “jelenove kruške” pod kojim se prodaju proizvodi ovog udruženja bio je veoma interesantan učesnicima studijskog putovanja kao i degustacija zastupljenih proizvoda.

Uspešnost porodične firme najbolje je prikazana na primeru Obsthof Braunstein  – gazdinstva voćaka, koje se bavi  preradom voća i proizvodnjom sokova i sirupa. Ovakav način gajenja i prerade voća mogao bi biti primenjen i na gazdinstvima naših proivođača koji se bave ovom vrstom proizvodnje zaključak  je učesnika studijskog putovanja.

Na farmi gde se na organski način uzgjaju svinje učesnici su se upoznali sa tzv. slobodnim načinom držanja domaćih životinja. Vlasnik ove farme udružio se sa prerađivačem mesa koji od njegovih svinja pravi mesne prerađevine.

“ Bavim se stočarstvom već duže vreme, i tvrdim da stoka treba da se uzgaja na način koji smo videli. Ja se trudim da tako i radim, samo što to još uvek nije organska proizvodnja  ali drago mi je što smo videli da je ovakav način uzgajanja stoke moguć “ – kaže je Emil Pejčev iz Bosilegrada koji se nalazi u fazi dobijanja sertifikata za organsku proizvodnju a koji je jedan od korisnika projekta “Podrška proizvodnji organske hrane u južnoj Srbiji”.

Kako proizvodnja marmelada može da  bude ne samo za sopstvene potrebe  već i za tržište čak i u Americi, učesnici su videli na degustaciji preko 180 vrsta marmelada koje se proizvode od voća proizvedenog u regionu. Nakon degustacije g.đa Helga Erhart imala je prilike da svoje proizvode uporedi sa domaćim slatkom od plavog patlidžana koji proizvodi Dušan Stanković iz sela Todorovce, učesnik projekta, koji ima u planu da u budućnosti svoje proizvode sertifikuje kao organske.

Jedan od unosnijih poslova poljoprivrednih proizvođača u Štajerskoj je gajenje volova sa ciljem proizvodnje kvalitetnog mesa sa kojim su se upoznali naši proizvođači i prerađivači na farmi gospodina Vorabera. Uzgoj volova se odvija u ciklusu od 26-30 meseci rečeno je na predavanju održanom na ovoj farmi.

Oblast Štajerske koja je poznata po stočarstvu, posebno uzgoju krava, pruža mogućnost za proizvodnju kvalitetnih sireva i kačkavalja. Jedan od najpoznatijih brendova je Almenland „rudarski sir“. Posebno je karakterističan način njegove proizvodnje jer se sazrevanje ovog sira odvija u hodnicima napuštenog rudnika srebra. Hodnici bivšeg rudnika su adaptirani za ovakvu proizvodnju i obezbređuju konstantne uslove za kvalitetnu doradu ovog poznatog brenda. Nakon obilaska proizvodnje učesnici studijskog putovanja imali su priliku da degustiraju desetak vrsti sira.

Na kraju posete poljoprivrednim gazdinstvima u Austriji poljoprivredni proizvođači i prerađivači iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga upoznali su se sa aktivnostima farme ovaca porodice Neuhold koja se bavi proizvodnjim kvalitetnog ovčjeg mesa i sira. Kao spredni proizvod u ovoj proizvodnji dobija se i vuna koja se koristi za izradu različitih odevnih i ukrasnih predmeta.

“Oduševljen sam onim što sam video ovde, posebno njihovom infratrukturom i načinom obrade zemlje. Oni nemaju neobrađenu površinu a i mehanizaija im je na zavidnom nivou. Sve što smo videli je korisno i neke stvari se mogu se primeniti kod nas”- kaže Novica Petrović iz Vladičinog Hana.

“Prezadovoljan sam. Sve je na mene ostavilo utisak. Neke stvari je moguće je primeniti i kod nas. Posebno trebamo da radimo na udruživanju. Videli smo na više primera kako to funkcioniše u Štajerskoj i mislim da je to budućnost naših poljoprivrednih proizvođača” – utisci su Gorana Rašića iz sela Igrište kod Leskovca.

Projekat “Podrška proizvodnji organske hrane u južnoj Srbiji” finansija Austrijska razvojna agencija –ADA a realizuje Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga.