Naslovna » Abeceda Ishrane » Veganska Ishrana » Šta zapravo znači biti vegan?
Abeceda Ishrane Veganska Ishrana

Šta zapravo znači biti vegan?

Dakle, sad kad ste se uverili da veganstvo nije samo glupost, želeli biste znati što ono podrazumeva, zar ne? Jedna stvar koju ono ne podrazumeva jeste oskudevanje i mučeništvo – zaista nema potrebe za grickanjem gomile salate (osim ako jako volite salatu).
Pitajte bilo kojeg vegana što jede i on će vas gledati u čudu. Hrana koja je dostupna toliko je raznovrsna, ukusna i laka za pripremu. U početku će vam neke stvari nedostajati, no brzo će te otkriti veganske alternative poput biljnih jogurta, sladoleda, sireva, čokolada i tako dalje.

Vegan je osoba koja teži biti zdravija od kolega koji jedu meso i mlečne proizvode. Zašto? Zato što vegani ne jedu proizvode životinjskog porekla (crveno ili belo meso, ribu i ostala vodena stvorenja, mlečne proizvode, jaja i med) – što znači namirnice bez štetnih životinjskih belančevina, životinjskih masti i holesterola. No, veganska prehrana uključuje velik izbor zdrave hrane – biljne belančevine, vlakna, ugljenohidrate, vitamine, minerale i nezasićene masnoće koje sadrže sveže voće i povrće, mahunarke i celovite žitarice, orašaste plodove i semenke, začine i biljna ulja (naročito maslinovo, bučino i laneno ulje).