Štetočine povrća i suzbijanje u organskoj proizvodnji

LISNE VAŠI Aphididae

Ako lisne vaši jako napadaju neku biljku to je znak da je poremećena njena cirkulacija. Ponekad je dovoljno da prekrijemo i prihranimo zemljište kod korena biljke. Postoje biljke koje su vašima privlačne. Te biljke možete saditi među druge biljke da biste ih zaštitili od vašiju. Na primer, sadite salatu i bob među jagode. Vaši će se preseliti na salatu i bob, a jagode će ostati neoštećene.

Protiv lisnih vaši, rđe, grinja, gusenica i mrava u 10 l vode (najbolje kišnice) potopite 300 g svežih listova i cvetova pelina ili 30 g suvog pelina. Ostavite pelin da se natapa u vodi 2 – 3 dana, nakon čega je tečnost spremna za prskanje. Ukoliko se na biljkama pojave vaši posle kiše cvetove i izdanke posuti sitnim negašenim krečom, a ukoliko kiše nema biljku poprskati vodom.

ROVAC Gryllotalpa gryllotalpa

Rovac je noćna životinja i izlazi na površinu zemlje samo noću. Njegov rov nije duboko u zemlji, pa ćete ga najlakše uhvatiti ako u tlo ukopate posudu s vodom, a sa strane postavite daščice koje ga usmeravaju u posudu. U cilju suzbijanja ove štetočine preporučujemo da se u jesen iskopa rupa dimenzija 60-80 cm i dubine 30 cm, koje se ispune konjskim stajnjakom. Takve rupe su mesta u kojima se skupaljaju rovci, zbog toplote, na prezimljavanje i u martu sledeće godine tu ih i uništavamo.

KRTICA Talpa europaea

Krticu ćete najlakše oterati ako u zemlju ukopate praznu bocu, tako da vrh boce ukopate u otvor njegovog rova, pazeći da ne začepite grlo flaše. Postupak treba ponavljati i nekoliko puta. Zvukove koje proizvodi vetar i prazna boca, krtice ne mogu dugo podnositi pa odlaze. Prema iskustvu biljka Ricinus deluje kao terač krtice.

KUPUSAR VELIKI I MALI Pieris brassicae i P.rapae

Pregledom listova kupusa ukoliko se nađu polegla jaja te listove ukloniti sa parcele i uništiti, ispiljene gusenice sakupiti i uništiti, po leji između kupusa posejati konoplju, kudelju ili zasaditi paradajz jer leptiri kupusari ne vole njihov miris.

KUPUSNA SOVICA Mamestra brassicae

U cilju suzbijanja podgrizajućih sovica koje možemo naći u zemlji potrebno je na veću dubinu iskultivirati zemlju i time gusenice izbaciti na površinu gde će biti hrana pticama. Sovice mogu da se suzbijaju maceratom duvana i čička, fermentisanim ekstraktom dragoljuba i uvarkom pelina, parazitnom osicom, preparatom na bazi Bacilus thuringiensis. Prirodni neprijatelji su kos,žaba,krtica i šišmiš.

BUVAČ Phyllotreta spp

Buvača u rasađenom kupusu rešavati na sledeći način:

  • – u ranim jutarnjim časovima zalivati rasad jer buvač koji ne podnosi vodu i vlagu,
  • leje pri nicanju rasada posuti praškastom golubijom, kokošijom ili konjskom balegom, pepelom od kamenog uglja ili drveta,
  • skuvati pelen ili duvan i time prskati,
  • napraviti rastvor tako što u jedan sud sipamo vodu u koju stavimo kravlje, golubije ili kokošije balege, iseckane biljke pelena i nekoliko glavica izgnječenog belog luka, sve to dobro izmešati i ostaviti 48 sati i nakon toga zaliti rasad
  • u vodu možemo sipati i obične soli i tom slanom vodom zalivati

PTICE Aves

U povrtnjacima možemo rešitit problem ptica na dva načina:

  • okolo povrtanjaka zategnuti crveni i beli kanap u visini od jednog do dva metra ptice misleći da je zamka ne sleću,
  • krompir iseći na kolutove na koje pobodemo kokošija pera, kroz sredinu koluta provučemo konopac i privežemo za koso postavljen štap.Kolutovi sa perima se pokreću i pri najmanjem vetru i na taj način plaše ptice. (Izvor: zdravasrbija.com)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *