Naslovna » Abeceda Ishrane » Makrobiotička Ishrana » Šta je Makrobiotika?
Abeceda Ishrane Makrobiotička Ishrana

Šta je Makrobiotika?

Način ishrane i života, poznatiji kod nas i u svetu kao Makrobiotika (macros – veliki, bios – život), stekao je globalnu popularnost radovima rodonačelnika pokreta George Ohsawe (originalno ime mu je Nyoichi Sakurazawa)i jednog od njegovih učenika i naslednika Mičio Kuši – Michio Kushi-a, koji je promociju pokreta uspešno realizovao u Americi. Odmah možete uočiti da je cela priča u biti japanska, sa razlikom što je Ohsawa bio netipičan japanac , rekli bi sa »srpskim« životnim kodom, dok je Kushi bio tipičan japanac sa poslovno metafizičkim kodom.

-Prvo je Ohsawa pokrenuo priču i svojim predavanjima i knjigama zainteresovao intelektualnu elitu Zapada za svoje principe i rezultate, dok je Kushi stvorio veliki sistem Makrobiotike pun svega i svačega, napravio posao od toga, institut, fondaciju, izdavaštvo, prehrambenu industriju i doprineo da i široke mase ljudi počnu da koriste makrobiotiku u svakodnevnom životu.

-Paradoks cele situacije je da je Ohsawa bio jednostavan i razumljiv svima, dok je Kushi zahtevao značajan intelektualni napor, znanje i praksu da bi savladali makrobiotičke principe i tehnike pripremanje hrane, a opet danas svi znaju za Michia i njegovu suprugu Evelin, dok je Ohsawa kao osnivač pokreta prekriven zaboravom. Odgovor na ovaj paradoks je u tome što je Michio svoje sledbenike okupljao u čvrstu i jaku organizaciju, koja je u nekim elementima imala i svojstva sekte, jer je imala svoju posebnu duhovnu ideologiju, stil života, vrednosti, literaturu, dok je kod Ohsawe sve bilo svedeno na prenos osnovnih principa života i ishrane svima koji su hteli da ga saslušaju. Michio je na neki način obavezivao ali i obećavao siguran spas bolesnicima, Ohsawa nije to činio na takav način.

Mičio Kuši je stvorio od makrobiotike medicinsku disciplinu, sa terapijama, decidnim uputstvima i preparatima, dok se Ohsawa zadržavao samo na preporukama. I zato je danas Makrobiotika povezana sa familijom Kushi a ne sa živahnim japanskim filosofom, misliocem, misionarom i avanturistom Georgom Ohsawom. (Na slici gore je George Ohsawa).

Šta je u stvari bit Makrobiotike i zbog čega je nastupila njena globalna popularnost i otvoren niz dućana zdrave hrane, gde se nude razni makrobiotički proizvodi. Rekli bi da je suština u obećanju koje Makrobiotika nudi, a to je ozdravljenje, pre svega fizičko a onda i emotivno i na kraju duhovno. Metod koji se u tom procesu koristi je balansirana i definisana ishrana, splet vežbi i načina mišljenja. Fokus je postavljen na tradicionalnoj, kuvanoj i ne mnogo preradjenoj hrani, bogatoj vlaknima, baziranoj na integralnim žitima, sa malo barenog povrća, supe, variva, fermentisanih salata i ribe. Voće, med, meso, mleko, jaja, šećeri, sladoled, lekovi, alkohol, gazirana pića, masti i razne druge namirnice nisu uopšte poželjne.

-Da ne bi na ovom mestu objašnjavali da 60% obroka trebada budu integralne žitarice, da se uvek jede miso supa kao predjelo, da se stavljaju alge, da se riba jede jednom nedeljno ili jednom u dve nedelje, da se jelo ne soli klasičnim načinom, već kombinacijom izmešanog susama i soli, da se ne piju biljni čajevi nego banču čaj, itd, napisali bi obiman text samo o makrobiotičkom načinu ishrane, što nam nije cilj. Ideja nam je pre svega da predstavimo šta je to u biti Makrobiotika i njeni koreni.