Spisak osam detoks namirnica: Blistajte za pet dana

Da se osvežite i osnažite nije potrebno mnogo. Na svakodnevni meni uvrstite ovih osam namirnica i biljaka i pospešićete prirodan proces detoksikacije. Čišćenje će početi posle pet dana, a što više ovih namirnica jedete, osećaćete se bolje.

TURMENIK (INDIJSKI ŠAFRAN)

Turmenik je tradicionalan indijski i kineski začin. Antioksidansi igraju ključnu ulogu za izbegavanje ćelijskih oštećenja koja se gomilaju tokom godina.

– Cilj detoksikacije je da podstakne organe koji treba da eliminišu otrove i omoguće organizmu normalan razvoj- kaže nutricionista Ešli Paulson.

Kašičica začina nekada čini čuda.

LIMUN

Mnogi potpuno nepravedno potcenjuju moć limuna. On je dragocen u svim oblicima i u različitim namenama, možete koristiti i sok i koru. Limun dnevno je dovoljna doza.

 BELI LUK

Nedvosmisleno podiže imunitet, jača srce, potpomaže čišćenje organizma. Dodajte dva tri čena tokom ručka.

JABUKE

Cele godine možete da jedete jabuke. Pune su vlakana, pektina i mogu da vrlo lako očiste digestivni trakt od neizbežnih toksina. Možete da ih jedete na i presne, kao desert, u kolači, piti.

CVEKLA

U cvekli postoji dosta pigmenta i antioksidanasa koji poboljšavaju rad jetre i generalno poboljšavaju krvu sliku.

Najčešće se jede koren, ali ni lišće ne treba da zanemarite jer je ono prava vitamniska bomba.

BROKOLI

Nutricionisti kažu da je ovo jedna od najzdravijih namirnica.

Prilikom varenja brokoli oslobađa materije ključne za detoksikaciju lošeh estrogena koji se akumulira u telu. Jedite najmanje jednu šolju dnevno, na bilo koji način.

ŠPARGLE

Ovo prolećno povrće je prebogato vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima. Nemojte ga previše kuvati, najbolje na pari tako će sačuvati sve hranljive sastojke.

BOROVNICE

Ovo malo voće ima tri ključna antioksidansa: antocianidins, resveratrol i elagičnu kiselinu.

U knjizi “ Najzdravija hrana na svetu“ Džordž Mateljan navodi da je ova kombinacija ključna za blokiranje metaboličkih poremećaja koji vode u rak.

Jedite ih bilo sveže, bilo u nekom kolaču, napitku. (Izvor: blic.rs)