Naslovna » Bio Bašta » Pčelarstvo A-Š » Spašava pčele – Morgan Freeman
Bio Bašta Pčelarstvo A-Š

Spašava pčele – Morgan Freeman

Sigurno niste znali da je Morgan Freeman odigrao toliko uloga tokom svoje duge glumačke karijere, da im je teško pratiti broj. Bilo da smo uživali s njim dok je vozio gospođicu Daisy, ili njegovom iskupljenju nakon Shawshanka, sigurno smo se svi divili njegovom glumačkom umeću.

Međutim, jedna od njegovih „uloga“ ipak bi se mogla pokazati kao najvažnija.

Utočište za pčele

Naime, glumac je svoj ranč od 124 jutra u Mississippiju pretvorio u utočište za divlje pčele, u nadi kako će pomoći povećanju populacije malih oprašivača. Freeman je počeo pčelariti 2014. godine s 26 košnica, te na svom imanju posadio hrpu biljaka pogodnih za pčele.

Razlog  za držanje pčela

Razlog zbog kojeg se Freeman odlučio držati pčele je izravan odgovor na masovno umiranje pčela koje zadnjih nekoliko godina preti opstanku divljih pčela.

Prepoznao je priliku da sam, na način da će biti proaktivan i delovati, stvori razliku i da svoj doprinos, te je iz Arkansasa uvezao 26 košnica punih pčela i počeo ih hraniti šećernom vodom. Izjavio je kako ne nosi pčelarsku zaštitnu opremu jer ga pčele ne bodu, te da je postao „jedan od njih“.

Teško je izmjeriti utjecaj Freemanovih napora na povećanje pčelinje populacije u Sjevernoj Americi, no svakako je njegov hobi nadahnjujuć i znak dobre volje prema malim sitnim bićima koja često uzimamo zdravo za gotovo. Izvor: https://www.agroklub.com/