Naslovna » Aktuelni Događaji » Sombor: Festival vina i hrane
Aktuelni Događaji

Sombor: Festival vina i hrane

Turistička organizacija Sombora, u saradnji sa firmom „Di- vajn“ organizovaće 01.12.2012. u subotu Međunarodni Festival vina i hrane „Ravangrad vajn fest“, u hotelu „InterNacion“.

Cilj trećeg po redu festivala je obogaćivanje turističke ponude grada i regije, ali i doprinos širenju vinske kulture, kojoj se poslednjih godina posvećuje sve veća pažnja, naročito u Srbiji i zemljama u okruženju.

Na festivalu će se predstaviti oko 40 vinara iz Srbije i susednih zemalja, a kako je uz dobro vino neophodna i dobra hrana, za posetioce će na istom mestu biti organizovan gastro-kutak sa hranom karakterističnom za ovo podneblje, koja najbolje ide uz vina.

Predviđena su i stručna predavanja „Sorte pogodne za uzgoj na području Vojvodine – Bačke“ i „Karakteristike srpske i mađarske kuhinje“ i „Senzorika.“

U Turističkoj organizaciji Sombora podsećaju da su Čonoplja, Riđica, Telečka, Sivac, samo neka od mesta u okolini ovog grada, u kojima je nekada vinogradarstvo bilo jedno od najzastupljenijih poljoprivrednih grana.

S obzirom na pogodno tlo za uzgoj vinove loze, Festival će biti idealna prilika da i vlasnici velikih vinarija i malih gazdinstava uspostave nove kontakte i time se motivišu za vinogradarstvo, kao jednu od poljoprivrednih grana u usponu.

Tokom festivala, posetioci će moći da uživaju i u pratećem programu, koji će uključivati kulturno umetnički-muzički deo, promocije i prezentacije renomiranih vinskih kuća.

Svaki posetilac će uz ulaznicu, dobiti vinsku čašu i katalog izlagača.

U muzičkom delu programa nastupiće ansambl „Juventus kantat'“ i tamburaški orkestar đure Parčetića.

Biće predstavljene i publikacije „Turistički i gastronomski vodič Apatina“ i „Stapar – Selo za sećanje“, a uslediće i promocija Udruženja vinara i vinogradara „Riđički vinogradi.“ (TANJUG)