Naslovna » Zelena Planeta » Nove tehnologije » Solarni avion sledećeg meseca leti oko sveta (video)
Nove tehnologije Video vesti Zelena Planeta

Solarni avion sledećeg meseca leti oko sveta (video)

Avion koji pokreće sunčeva energija će sledećeg meseca pokušati da napravi jedinstven let oko sveta, izjavili su osnivači ovog projekta koji žele da dokažu da je letenje moguće bez fosilnih goriva.

Planira se da Solarni impuls 2 poleti iz Abu Dabija sa pauzom u Indiji, Mjanmaru i Kini pre nego što pređe Pacifik i preleti preko Sjedinjenih država i južne Evrope da bi se vratio u Abu Dabi, prenosi Businessinsider.

Na petomesečnom putovanju od 35.000 kilometara, motori će raditi samo uz pomoć solarne energije. Dva švajcarska pilota će se smenjivati u maloj kabinni tokom pet uzastopnih dana i noći u vazduhu.

“Čuda se mogu postići sa obnovljivim izvorima energije kao što je solarna energija. Želimo da pokažemo da možemo da letimo dan i noć u letelici koja nema ni kap goriva,”izjavio je Bertrand Pikard, jedan od pilota i ko-osnivača.

Avion koji je težak kao prosečan porodičan auto (oko 2.300 kilograma) poleteće krajem februara, a svoj let će završiti krajem jula.

Istraživanja izvodljivosti, dizajna i konstrukcije su trajala 12 godina, rekao je Andre Boršberg, drugi pilot i ko-osnivač.

“To nije prvi solarni avion, ali je prvi koji će moći da pređe preko okeana i kontinenata,” dodao je Andre. (Izvor: b92.net)