Solarne sklopive lampe

Mnogi danas prihvataju električnu energiju kao nešto što je sasvim normalno, kao sastavni deo našh života.Sa druge strane, 1,6 milijardi ljudi na planeti nema električnu energiju u svojim domovima, već koriste kerozinske lampe, sveće ili druge izvore svetlosti. Danas pričamo o jednom od rešenja tog problema – malim solarnim sklopivim lampama.

Nova „SolarPuff“ solarna sklopiva lampa se nalazi na KickStarter sajtu i namerno podseća na origami figure. Tvorci ove solarne lampe su imali želju da stvore jednostavne, sklopive/rasklopive solarne lampe, pa su inspiraciju našli u origami figurama. Pogledajte kako se ova lampa lako rasklapa i sklapa u tri koraka:

„SolarPuff“ solarna lapma je napravljena od lakog, izdržljivog materijala. Može da pluta na vodi ili da se koristi u suvim sredinama. Lapma se puni u toku dana na suncu i tokom večeri osvetljava prostor u kom se nalazi. Za 8-12 sati osvetljavanja je potrebno da lampa bude oko 8 sati na sunčevoj svetlosti. Unutar lampe se nalazi 10 LE dioda, fotonaponska ćelija i litijum-jonska polimerna baterija.

Ideja tvoraca ove jednostavne solarne lampe je da ljudima koji nemaju pristup električnoj mreži ili onima koji vole avanturu u prirodi, obezbedi svetlost i u toku večernjih i noćnih sati na održiv način.

efikasnost.org