Solarne ćelije u spreju

Fotonaponski paneli odn. solarne ćelije su prošle kroz evoluciju materijala koji se koriste za izradu. Danas predstavljamo najnovije dostignuće naučnika iz ove oblasti – solarne ćelije koje se prskaju na površinu.

„Spray-on solar cells“ ili tehnologija solarnih ćelija koje se prskaju na površinu, nije nova, ali su dosadašnji pokušaji bili neuspešni u pogledu efikasnosti ćelija i njihove cene. Međutim sada, korišćenjem novog materijala pod nazivom „perovskite“, naučnici su uspeli da preskoče prethodno navedene barijere u kreiranju efikasnih solarnih ćelija koje se prskaju odn. dolaze u spreju i nanose se na površinu prskanjem.

Trenutno standard efikasnosti solarnih ćelija je postavio silikon kao materijal i on iznovi oko 25%. Dosadašnji pokušaji tehnologije prskanja solarnih ćelija su se kretali jedva u jednocifrenim vrednostima stepenima efikasnosti. Međutim, materijal „perovskite“ odn. kalcijum-titanijum oksid mineral je dostigao stepen efikasnosti od 19%, što je impresivno za ovu tehnologiju.

Postavlja se pitanje koja je prednost ovakvog vida proizvodnje solarnih panela? Odgovor je vrlo jednostavan – na ovakav način se mogu naprskati različiti geometrijski oblici, nepravilnih oblika, prvenstveno krovovne površine. efikasnost.org